BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s premijerom Republike Slovačke

Sarajevo-x.com
U jednodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini nalazi se premijer Republike Slovačke Robert Fico. Predsjedavajući Haris Silajdžić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović i Željko Komšić danas su razgovarali sa premijerom Republike Slovačke Robertom Ficom.

Tom prilikom je istaknuto da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Slovačke izuzetno dobri te da se, pored ostalog, i zbog međusobnih posjeta na najvišem nivu, bilateralni odnosi mogu još brže razvijajati, posebno na ekonomskom planu.

"Čestitam vam na postignutom napretku, koji ste ostvarili u procesu evropskih integracija i spremni smo podijeliti sa vama dobra i loša iskustva u predpristupnom procesu", rekao je premijer Fico i naglasio da Slovačka ima najveći gospodarski rast u Evropskoj uniji, što može biti dobar putokaz i Bosni i Hercegovini u njezinoj skoroj budućnosti.

Slovački premijer je također u razgovoru istakao da podržava jedinstvenu vanjsku politiku Evropske unije, jer se interesi pojedinih zemalja svijeta često prelamaju preko malih zemalja, kakve su Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Slovačka.

Predsjedavajući Silajdžić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisanih sporazuma o ekonomskoj saradnji, odnosno zaštiti i unapređenju investicija u Vijeću ministara i rekao da se uskoro očekuje potpisivanje i drugih međudržavnih ugovora između dvije prijateljske zemlje.

Sagovornici su bili također saglasni u ocjeni da je Evropska unija prostor stabilnosti, prosperiteta i razvoja, zbog čega Bosna i Hercegovina nema alternativu na putu euroatlanskih integracija.