BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s Mesićem

FENA
Članovi Predsjedništva BiH na čelu s Nebojšom Radmanovićem razgovarali su danas u Zagrebu s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem o otvorenim pitanjima između dvije zemlje uz obostranu ocjenu da "ukupnost odnosa ne smije trpjeti zbog pojedinačnih problema koji su rješivi", javlja Hina.

"Što se bilaterale tiče, možemo biti zadovoljni...a ono oko čega se ne slažemo ne treba nas razdvajati", rekao je Mesić.

"Ti su problemi rješivi, a ukupnost odnosa ne smije trpjeti zbog pojedinačnih problema", dodao je.

Nebojša Radmanović također je kazao da "ima otvorenih pitanja", spomenuvši pritom pitanje granica, luke Ploče i pitanje imovine, ali je istaknuo Mesićevu ocjenu da su odnosi dviju zemalja prijateljski te da je današnji posjet ostvaren u cilju njihovog daljnjeg poboljšanja. Podsjetio je da će se o tim pitanjima više razgovarati u subotu na sjednici Međudržavnog vijeća RH i BiH, ali i u predstojećoj suradnji i radu vlade RH i Vijeća ministara BiH.

Hrvatski je predsjednik poručio da se ne smije iz vida izgubiti krajnji cilj, a to su ravnopravni, prijateljski i dobrosusjedski odnosi na obostranu korist.

"Mi se ne moramo uvijek u svemu slagati... ali je bitno argumentirano razgovarati", kazao je Mesić.

Dvije strane razgovarale su i o Hrvatima u BiH, a Mesić je s tim u svezi kazao da je "RH zainteresirana za uvjete života tamošnjih Hrvata, da će im Hrvatska pomagati ali da je njihova domovina Bosna i Hercegovina".

"Hrvatska će im najviše pomoći na način da razvija i jača odnose s BiH", ocijenio je Mesić.

Glede stanja u regiji izražena je suglasnost da treba izbjeći sve što bi na bilo koji način moglo destabilizirati regiju.

"Pri definiranju konačne arhitekture odnosa treba polaziti i od povijesnih okolnosti...a za RH je prihvatljivo ono rješenje koje je u najmanju ruku jednako nepoželjno za sve zainteresirane", kazao je Mesić.

Naglasio je da će Hrvatska nastaviti podupirati stabilnost BiH i njezinu unutrašnju koheziju, te se zalagati za konstitutivnost svih triju naroda. Osvrnuo se i na Daytonske sporazume koji su, kako je rekao, bili "osnov za postizanje prekida rata u BiH", ali da "Hrvatska nije pobornik pozicije koja taj sporazum pretvara u dogmu".

Radmanović nije zaboravio spomenuti da BiH pripada europskom prostoru te da "je najvažniji taj put prema EU koji će nas čekati u idućem razdoblju". Kazao je da BiH raduje činjenica što je Hrvatska već daleko naprijed na tom putu jer je to korisno i za BiH.