BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH primili visoku delegaciju NATO-a

FENA
Danas su članovi Predsjedništva BiH primili visoku delegaciju NATO-a.

Punopravno članstvo u NATO-u podrazumijeva prava, obaveze, ali i prihvatanje određenih standarda od BiH ili bilo koje druge zemlje koja se kreće u tom pravcu, konstatirano je danas na razgovorima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, članova Predsjedništva Željka Komšića i Harisa Silajdžića s visokom delegacijom NATO-a koju je predvodio J. P. Colston, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za odbrambene politike i planiranje.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva, istaknuto je da je BiH, posebno poslije pristupanja programu Partnerstvo za mir, potpuno predana ispunjenju postavljenih zadataka u provođenju važnih reformi, a to su, prije svega, razvijanje demokratskog društva, reforma policije i potpuna saradnja s Tribunalom u Haagu.

Novoimenovano Vijeće ministara i ministar odbrane bit će u obavezi da operativno provedu proces tranzicije, s tendencijom da odbrambeni budžet dostigne dva posto od bruto nacionalnog dohotka, osiguraju kontinuitet generalskog kora, u skladu sa zakonom i riješe pitanje pokretne i nepokretne imovine.

Na današnjem sastanku posebno je istaknuto da je budućnost Bosne i Hercegovine da čim prije ostvari članstvo u evroatlantskim institucijama, o čemu postoji potpun konsenzus svih relevantnih faktora u zemlji, i o čemu treba detaljno upoznati domaću javnost.

Na kraju sastanka Colston je zahvalio članovima Predsjedništva na obostrano korisnom razgovoru u Sarajevu i obećao kontinuiranu podršku i pomoć, kako eksperata, tako i ambasade u Norveškoj, koja je zadužena za kontakte.