BiH
1

Članovi Predsjedništva BiH primili generalnog sekretara VE

FENA
Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH
Članovi Predsjedništva BiH primili su generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjørna Jaglanda.

Razgovarano je o aktivnostima koje se u BiH provode u okviru ispunjavanja obaveza prema Vijeću Evrope, a tiču se procesa imenovanja predstavnika BiH u tijelima Vijeća Evrope te implementacije presude "Sejdić-Finci" pred junski sastanak Komiteta ministara Vijeća Evrope, koji će biti posvećen ljudskim pravima, saopćeno je iz Pres-službe Predsjedništva BiH.

Istaknuto je da u EU žele osigurati potpuno provođenje ove presude, kao i imenovanje predstavnika u tijela Vijeća Evrope, te da treba nastaviti putem napretka postignutog u BiH u prethodnom periodu.

Rečeno je da je pogodan politički moment nakon formiranja Vlade i donošenja niza zakona da se ubrza s ispunjavanjem obaveza prema Vijeću Evrope, a na putu ka EU.

Članovi Predsjedništva BiH smatraju da je BiH u prethodnih pola godine unutrašnjim dogovorom formirala Vijeće ministara, donijela neophodne zakone i da se daljim dogovorom ide ka ubrzanju puta ka EU.

Očekivanja su da će ova posjeta ubrzati ispunjavanje uvjeta prema Vijeću Evrope i iznalaženje rješenja za BiH, koje će biti u skladu sa standardima Vijeća Evrope i EU.

Sastanku je, uime člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, prisustvovao savjetnik Ljubiša Ćosić.