BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH primili delegaciju Vijeća Evrope

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i savjetnica za pravna pitanja u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Dijana Tabori primili su delegaciju Monitoring tima Vijeća Evrope, predvođenu Jean-Louisom Laurensom, direktorom Direktorata za političke poslove i demokratiju Vijeća Evrope.

Delegacija Monitoring tima Vijeća Evrope boravit će u BiH od 31 marta. do 4. aprila ove godine i cilj posjete je procjena situacije u Bosni i Hercegovini i ispunjenje postprijemnih obaveza naše zemlje prema Vijeću Evrope.

U uvodnom izlaganju predsjedavajući Radmanović je informisao gosta iz Vijeća Evrope o ostvarenom napretku na putu ka evroatlanskim integracijama i aktualnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

Laurens je naglasio važnost ispunjavanja formalnih obaveza po pristupanju međunarodnim konvencijama, i kao pozitivan primjer je naveo ratifikaciju Evropske socijalne povelje, ali je ukazao i na potrebu ratificiranja Evropske konvencije o regionalnim i manjinskim jezicima koju BiH još nije ratificirala. Kao drugo, naveo je problem da BiH još nije imenovala svoje predstavnike u stalna tijela Vijeća Evrope: Venecijanskoj komisiji, Evropskoj komisiji za sprečavanje mučenja (CPT) i Evropskoj komisiji za borbu protiv rasizma (ECRI).

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da treba izvršiti popunu mjesta u stalnim tijelima Vijeća Evrope, te da će to doprinijeti integraciji naše zemlje, kako u Vijeće Evrope, tako i u Evropsku uniju.

Član Predsjedništva BiH dr. Silajdžić je naglasio da treba odmah raditi na ustavnoj reformi i istakao mišljenje da Venecijanska komsija treba imati važnu ulogu u ovom procesu. On smatra da se mora osigurati funkcionalan državni sistem, kao i izborni mehanizam koji će uključivati kandidiranje i biranje sa cjelokupnog prostora Bosne i Hercegovine, bez podijeljenog izbornog prostora. Nadalje, on je ukazao na više problema, kao što su nedostatak vladavine prava u našoj zemlji, „dvije škole pod jednim krovom“, te neriješen status nacionalnih manjina u BiH, osobito Roma, kao najbrojnije nacionalne manjine. Dr. Silajdžić je takođe kazao da BiH treba fokusiranu pomoć međunarodne zajednice koja će trajati duže vrijeme.

Predsjedavajući Radmanović je naglasio da je potrebno da se zadrži savjetodavna uloga međunarodne zajednice u BiH, te da je u kratkom vremenskom roku moguće uskladiti Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali da nije realno očekivati šire promjene Ustava u trenutnoj situaciji.

Na kraju susreta, sagovornici su se složili da je nužno i dalje intenzivno raditi na ispunjavanju postprijemnih obaveza i, u skladu s tim, graditi društvo jednakopravno za sve građane i narode, po principima i standardima Evropske unije.