Sarajevo
0

Članovi Predsjedništva BiH primili delegaciju Turske

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić primili su danas delegaciju Velike narodne skupštine Republike Turske, s predsjednikom Köksalom Toptanom na čelu.

Po riječima predsjedavajućeg Radmanovića, boravak visoke delegacije iz prijateljske Turske znači produbljivanje odnosa dvije države i njihovih naroda. On je istakao da su politički odnosi na visokom nivou, ali da ekonomske odnose treba unaprijediti.

Kao posebno važno za BiH, istakao je pitanje snabdijevanja Evrope plinom i to alternativnim pravcem te dodao da taj pravac treba da ide preko Balkana. Izrazio je zainteresiranost BiH da učestvuje u projektima, iako, kako je rekao, mnogi BiH pokušavaju da zaobiđu.

-Turska podržava BiH, njen suverenitet i integritet, te njen put ka NATO-u i EU, kazao je predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Köksal Toptan te dodao da Turska vjeruje da će BiH biti dio EU i NATO-a.

Turska Evropskoj uniji, istakao je, može ponuditi mnogo toga, a kao posebno značajno naglasio je da Evropa nema drugog alternativnog pravca za plin, osim preko Turske.

Istakao je i da Evropa ima potrebu za mladim i obrazovanim ljudima, a što Turska može ponuditi. Po njegovim riječima, u obrazovnim institucijama Turske školuje se oko 20 miliona mladih, dva i po miliona je studenata, a na evropskim univerzitetima školuje se oko 250 hiljada turskih studenata.

Govoreći o odnosima dvije zemlje, predsjednik turskog parlamenta je kazao je da su odnosi dobri i uspješni ali da saradnju treba unaprijediti u oblasti ekonomije i trgovine. Istakao je važnost investiranja, posebno u energetskom sektoru te predložio da delegacija turskog Ministarstva energetike posjeti BiH ili da u Tursku otputuje delegacija Ministarstva energetike BiH, da bi se dogovorila konkretnija saradnja u toj oblasti i iniciralo investiranje u BiH.

Komšić je izrazio zadovoljstvo što su učestale posjete turskih zvaničnika na visokom nivou te kazao da je i današnja posjeta potvrda jednog izuzetno dobrog odnosa između BiH i Turske.

Naglasio je da BiH Tursku doživljava kao iznimno važnu i prijateljsku zemlju i dodao da će i ova posjeta doprinijeti daljem razvoju odnosa, posebno u ekonomskoj sferi, gdje, kako je rekao, postoji ogroman prostor za dalje unapređenje odnosa.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je kazao da je ekonomski segment saradnje između BiH i Turske vrlo važan i da ga treba unaprijediti. Dodao je da BiH, iako nije velika zemlja, ima velike izvore energije, koje može izvoziti te da je za BiH važan put ka ulasku u NATO što znači sigurnost za našu zemlju.

Govoreći o putu ka EU, naglasio je da nije važno kada će BiH postati članica EU, nego da su važne reforme koje su potrebne BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.