BiH
0

Članovi predsjedništva BiH primili delegaciju kongresa SAD-a

FENA
Kongresmen Peter Hoekstra
Kongresmen Peter Hoekstra
Delegacija Zastupničkog doma Kongresa SAD-a odala je danas članovima Predsjedništva BiH priznanje za liderstvo i vidan napredak koji je ostvarila naša zemlja u postratnom razdoblju, te je najavila produžetak partnerstva, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

"Shvaćamo da zemlja prolazi tranziciju i kada se osvrnemo na učinjeno u BiH, ponosni smo da smo bili partner u prošlosti, a želimo i obavezujemo se da ćemo to biti i u budućnosti. Teško jeste raditi na temelju konsenzusa, a vi na svojim leđima nosite odgovornost mira, rekonstrukcije i prosperiteta i na tomu vam čestitamo", kazao je član Odbora za obavještajne poslove Zastupničkog doma kongresmen Peter Hoekstra.

Članovi Predsjedništva BiH, razgovarajući s kongresmenima koji dobro poznaju stanje u našoj zemlji, ponovili su da za osnovni cilj BiH - ulazak u NATO koji nudi sigurnost i Evropsku uniju koja pruža progres postoji konsenzus svih političkih stranaka iz sva tri naroda.

Istaknuli su da BiH reforme i standardizaciju s Evropom provodi ponajprije svjesna vlastitih potreba i ubrzanog ekonomskog razvitka. Stoga su naglasili važnost i nužnost ustavnih promjena te iskazali žaljenje zbog njihovog neusvajanja u Parlamentarnoj skuoštini BiH usprkos postignutom dogovoru vodećih političkih stranaka.

Također su rekli da je vidno jačanje državnih institucija, a u tom pravcu će se nastaviti i poslije jesenskih izbora.

Ponovljena je i opredijeljenost BiH u borbi protiv terorizma, a istaknuto je da BiH i sama predstavlja dio međunarodne koalicije.

Kongresmeni su izrazili zahvalnost za sudjelovanje naše deminerske postrojbe u Iraku, pohvalivši naše deminere za iznimnu profesionalnost.

Članovi Predsjedništva zahvalili su američkom narodu i Vladi na svesrdnoj potpori, počev od uspostave mira, rekonstrukcije, obnove zemlje te pomoć u provedbi reformi.

Delegaciju je predvodio član Odbora za obavještajne poslove Zastupničkog doma kongresmen Peter Hoekstra. U delegaciji su bili kongresmeni Gil Gutknecht, Mike J. Rogers, Earl Pomeroy i Christopher Shays, a sastanku je prisustvovao i ambasador SAD-u u BiH Douglas McElhaney.