Sarajevo
0

Članovi Predsjedništva BiH primili Berishu

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić primili su danas u Sarajevu premijera Albanije Salija Berishu.

Radmanović je kazao da je posjeta premijera Albanije nastavak dobrih političkih odnosa dviju zemalja te istaknuo značaj unapređenja odnosa na ekonomskom planu.

  • Zajednička budućnost Albanije i BiH je u Evropskoj uniji i NATO-u, a Albanija je na tom putu korak ispred BiH. Albanska iskustva su dobrodošla za BiH, kazao je Radmanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je uputio čestitke na skorom punopravnom članstvu Albanije u NATO. Kazao je kako BiH čini krupne korake u tom pravcu i naglasio spremnost BiH da otvori svoju ambasadu u Albaniji.

Berisha je dodao da su politički odnosi između Albanije i BiH u posljednje dvije godine jako dobri i intenzivni.

Istaknuo je značaj posjeta na visokom nivou, koje, kazao je, podstiču ljude da međusobno surađuju.

Značajnim smatra potpisivanje sporazuma između dviju zemalja, "kojima će biti ubrzan promet ljudi i robe", kao i podršku bh. firmama da učestvuju u izgradnji i razvoju Albanije, "zemlje koja posjeduje ogroman potencijal, od energetskog do turističkog".

Uputio je poziv dobrodošlice u Albaniju bh. firmama i investitorima, kao i građanima BiH.

Premijer Albanije je kazao da Albanija podržava nastojanja i napredak BiH na putu ka EU i NATO-u.

Izrazio je uvjerenje da njegova država želi ojačati odnose s BiH, između ostalog otvaranjem ambasade u našoj zemlji.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je istaknuo da je današnja posjeta podstrek za daljnji razvoj odnosa dviju zemalja. Kazao je da BiH dijeli isti interes i ima iste ciljeve kao Albanija: ulazak u EU i NATO. Ukazao je na značaj otvaranja ambasade BiH u Tirani.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je izrazio zadovoljstvo dobrim političkim odnosima između BiH i Albanije.

Po njegovim riječima, ekonomija i privreda su segmenti u kojima treba suradnju unaprijediti, posebno u energetskoj oblasti, turizmu i proizvodnji hrane.

Naglasio je značaj regionalne suradnje, posebno kako je kazao, za zemlje koje su na putu ka evroatlantskim integracijama.

Izrazio je uvjerenje da Evropa neće biti kompletna bez jugoistočne Evrope, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću bh. predsjedništva.