BiH
0

Članovi predsjedništva BiH primili akreditirane ambasadore zemalja jamaca Daytonskog sporazuma

FENA
Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Haris Silajdžić primili su danas, u povodu 11. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, ambasadore SAD-a Douglasa McElhaneya, Velike Britanije Matthewa Rycrofta, SR Njemačke Michaela Schmunka, Republike Francuske Maryse Berniau, Ruske Federacije Igora Kalabukhova i Evropske komisije u BiH Dimitrisa Kourkulasa.

Članovi Predsjedništva i akreditirani ambasadori zemalja potpisnica i jamaca Daytoskog sporazuma konstatirali su da će ovaj datum ostati zapisan u "historiji BiH jer je angažmanom međunarodne zajednice i domaćih snaga zaustavljen najkrvaviji rat, te da je donijevši mir, stabilnost ali i vidan progres, ispunio historijsku funkciju“.

Govoreći o sadašnjosti i budućnosti BiH rečeno je kako su evroatlanTske integracije cilj koji treba što prije dostići, a da bi evropski moto "ujedinjeni u različitostima“ trebao postati zajednički za sve koji rade na dobrobit BiH.

Stoga je istaknuta obaveza implementacije zacrtanih reformi i potreba promjena ustavnog okvira, te da konačan dogovor o tom važnom pitanju trebaju postići domaći faktori, saopćeno je iz Službe za informiranje Predsjedništva BiH.