Mahmoud Abbas u posjeti BiH
0

"Članovi Predsjedništva BiH podržali palestinske razloge"

SRNA
Mahmoud Abbas (foto: Feđa Krvavac/fotoservis)
Mahmoud Abbas (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas izjavio je u utorak u Sarajevu da je od sve trojice članova Predsjedništva BiH dobio "pristanak" za razloge zbog kojih Palestinci žele da se obrate UN.

"Čuli smo pristanak sve trojice članova Predsjedništva za ono što smo im izložili zbog čega želimo ići pred UN", rekao je Abbas na konferenciji za novinare, ističući da ne može odgovoriti ko je "čvršće prihvatio i toplije odobrio palestinski zahtjev".

On je dodao da je palestinska delegacija "čula dobre riječi i pozitivne vijesti tokom vrlo uspješne posjete BiH".

Prema Abbasovim riječima, palestinska delegacija je sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom inostranih poslova Svenom Alkalajem razmijenila mišljenja o raznim problemima i pitanjima, posebno o pitanju nastavka pregovora sa Izraelom i nemogućnosti palestinske strane da ih nastavi.

"Zbog toga smo odlučili da idemo u UN. Objasnili smo razloge zbog kojih želimo da idemo u UN", istakao je Abbas dodavši da je cilj Palestinaca saradnja i razumijevanje sa svim zemljama u regionu i ostalim zemljama, među kojima i SAD.

"Ne želimo se sukobljavati ni sa kim", istakao je predsjednik Palestinske uprave.

Bez obzira na to kakav će odgovor UN dati na njihov zahtjev za prijem u Svjetsku organizaciju, Abbas je rekao da će se Palestinci vratiti pregovorima sa Izraelom.

"Imamo mnoga pitanja i probleme koji zahtijevaju pregovore i dogovore kao što su pitanje bezbjednosti, granica, Jerusalema, izbjeglica itd", objasnio je Abbas.

On nije mogao precizirati datum kad će Palestinci podnijeti zahtjev za članstvo u UN, ali tvrdi da su za svoj zahtjev već pridobili podršku 122 zemlje.

Konferencijom za novinare Abbas je okončao trodnevnu posjetu BiH.

Ranije je najavljeno da će lično Abbas podnijeti generalnom sekretaru UN Ban Ki Moonu zahtjev za članstvo u UN 20. septembra, na otvaranju 66. godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN.