BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH doputovali u Egipat

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović, doputovali su danas, na poziv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u Kairo, u posjetu Arapskoj Republici Egipat.

Za članove Predsjedništva BiH priređen je svečani doček na aerodromu u Kairu. Delegaciju domaćina na dočeku predvodio je ministar u Vladi Arapske Republike Egipat Mahmud Osman Darwish .

Članovi Predsjedništva BiH su danas obišli Memorijal nepoznatom vojniku koji se nalazi u Kairu i položili vijenac na Spomenik nepoznatom vojniku. Ovaj Memorijal je napravljen u čast vojnika koji su poginuli tokom Oktobarskog rata (rat je trajao od 6. oktobra do 26. oktobra 1973. godine).

Ovaj Memorijal je također odabran za mjesto gdje je ukopan bivši egipatski predsjednik Muhammad Anwar El Sadat nakon ubistva 1981. godine.

Članovi Predsjedništva BiH su položili vijenac i na grob bivšeg egipatskog predsjednika Anwara El Sadata koji je predvodio ovu zemlju od 15. oktobra 1970. godine do njegovog ubistva 6. oktobra 1981. godine.

U čast dolaska članova Predsjedništva BiH prije polaganja vijenaca u Memorijalu neznanom vojniku intonirane su himne BiH i Arapske Republike Egipat .

Za sutra je planiran susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i članova Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića i Nebojše Radmanovića sa predsjednikom Arapske Republike Egipat Hosnijem Mubarakom.

Protokolom je predviđen i susret članova Predsjedništva BiH i sa predsjednikom Donjeg doma (Narodna skupština AR Egipat) Ahmedom Fathi Sururom i predsjednikom Gornjeg doma (Senat) Safvetom El Šerifom.