BiH
0

Članovi predsjedništva BiH boravili na fregati francuske državne mornarice

NINA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac i članovi Predsjedništva Dragan Čović i Sulejman Tihić boravili su danas na fregati francuske državne mornarice Courbet u Luci Neum, javlja NINA.

Na prijemu pripremljenom za predstavnike bh. vlasti i diplomatskog zbora međunarodne vlasti u BiH najčešće su se mogle čuti riječi prijateljstva i podrške na putu BiH prema Evropskoj uniji.

Prema riječima francuskog ambasadora u BiH Henryja Zippera de Fabianija, uplovljavanje francuske fregate u bh. teritorijalne vode je gesta koja pokazuje koliki interes Francuska pridaje narodima BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac zahvalio se francuskoj državi i narodu na doprinosu u uspostavljanju mira u BiH i njenoj obnovi. Posebno se zahvalio francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu za njegov doprinos u stvaranju i potpisivanju Daytonskog sporazuma i pridavanju garancije za njegovu provedbu.

Paravac je i službeno pozvao francuskog predsjednika da iduće godine za desetu godišnjicu potpisivanja Daytonskog sporazuma posjeti našu zemlju.

Francuska fregata je prije posjete BiH pristajala i u teritorijalne vode Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Zapovjednik fregate kapetan Thierry Meillour je kazao da je tokom tih posjeta na višu razinu podignuta saradnja s mornaricama triju država te je potpisan sporazum o razminiranju obale.

Pristajanje francuske fregate u Neum, kako je kazao Meillour, prilika je da se i s Bosnom i Hercegovinom otpočnu razgovori o tome.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac darovao je kapetanu Meillouru grb Bosne i Hercegovine i sliku svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, da čuva francuske vojnike od, kako je kazao, ovozemaljskih i onozemaljskih sila.

Fregata Courbet koja je jučer pristala u Neumu, gdje će, u prolazu između Neuma i Kleka, ostati usidrena do sutra, 5. decembra, službeno su dočekali francuskog Ambasadora u BiH, Općine Neum, predstavnici DGS-a, PU-a Čapljina te Lučke kapetanije Neum.

Ovo je prvo pristajanje jednog broda Francuske državne mornarice u našoj zemlji, a organizirano je u sklopu raspoređivanja snaga EUFOR-a koje su prije dva dana preuzeli misiju od bivšeg SFOR-a.