BiH
0

Članovi kolegija zahvalili Erdoganu za podršku Ankare

SRNA
Redžep Tajip Erdogan (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Redžep Tajip Erdogan (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Članovi Kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zahvalili za veliku i svestranu podršku koju Turska kontinuirano pruža obnovi i razvoju BiH.

Tokom susreta sa Erdoganom, kojem su prisustvovali predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović i Borjana Krišto, te predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak i Safet Softić, naglašena je pomoć u sanaciji štete izazvane prošlogodišnjim poplavama, saopšteno je iz Parlamenta BiH.

Zajednički je ocijenjeno da privredni odnosi i robna razmjena između dvije zemlje doživljavaju stalni napredak, a naročito su pozdravljeni sve bolji rezultati koje na turskom tržištu bilježe bosanskohercegovačka mesna industrija i firme iz oblasti poljoprivrede.

Pri tome su, kako je rečeno, veliku ulogu igrale povoljne turske kreditne linije koje su, što je posebno značajno, realizovane u svim dijelovima BiH.

Tokom susreta pomenuta je i mogućnost snažnijeg povezivanja u oblasti autoindustrije, tako što bi proizvodnja firmi iz BiH mogla predstavljati značajnu prateću komponentu proizvodnje automobila u Turskoj.

Istaknuto je i pozitivno djelovanje Turske razvojne agencije /TIKA/ u BiH koja je, kako se čulo, do sada realizovala 700 različitih projekata, a predsjednik Erdogan je pozvao turske privrednike da investiraju u BiH.

Tokom današnjeg susreta izraženo je uvjerenje da postoji ogroman neiskorišten prostor za unapređenje privredne saradnje dvije zemlje, čije bi popunjavanje svakako moglo pomoći oživljavanju privrede BiH.

Ocijenjeno je i da bi na taj način bili unaprijeđeni procesi kojima BiH pokušava iskoristiti povoljan momenat i otkloniti višegodišnji zastoj na putu ka EU, ali i NATO-u u čemu Turska kao članica NATO-a, pruža ozbiljnu podršku.