BiH
0

Članovi kolegija Predstavničkog doma razgovarali sa članovima pravnog tima OHR-a

FENA
U skladu sa zaključcima sa sastanka zajedničkog kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, jutros su nastavljeni razgovori članova Kolegija Predstavničkog doma s pojedinim članovima pravnog tima OHR-a radi razmatranja mogućnosti modifikacije Nacrta mjera Miroslava Lajčaka, a na osnovu prijedloga koji su se tokom dosadašnjih sastanaka iskristalizirali kao moguća rješenja, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorada Živkovića.

Prevladavaju dvije opcije. Prva da se Nacrt mjera Miroslava Lajčaka praktično prepiše i ugradi u poslovnike parlamentarnih domova i druga da se odluke modificiraju i dopune novim prijedlozima pri čemu dosadašnji način odlučivanja u Predstavničkom domu ne bi doživio izmjene.

Također, tokom današnjeg sastanka aktuelizirana je inicijativa da se razmisli o mogućnosti da se o ustavnosti Lajčakovih i drugih prijedloga koje bi trebalo ugraditi u poslovnike domova PSBiH izjasni Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Inače, jutrošnji razgovor bio je u funkciji pripreme za zajednički sastanak članova zajedničkog kolegija parlamentarnih domova Miroslavom Lajčakom koji je zakazan za sutra.