Susret u Sarajevu
0

Članovi Izvještajne grupe za demokratiju Vijeća Evrope u BiH

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu članove Izvještajne grupe za demokratiju Vijeća Evrope s njemačkim ambasadorom u Vijeću Evrope Eberhardom Kelšom na čelu.

Špirić je informirao članove Izvještajne grupe o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, a na sastanku je razgovarano i o pitanjima ustavnih promjena, popisa stanovništva, toka evropskih integracija i ulozi međunarodne zajednice u BiH.

On je istakao da svako otvoreno pitanje u BiH mora biti riješeno unutrašnjim političkih dogovorom te dodao da je BiH potrebna ustavna evolucija na bazi Dejtonskog sporazuma do koje je moguće doći jedino dijalogom i konsenzusom.

"Međunarodna zajednica može igrati savjetodavnu ulogu i mora izaći iz institucija BiH koje o tome odlučuju", rekao je Špirić.

Istakao je da se založio za provođenje cjelovitog popisa da bi se na bazi njegovih rezultata moglo upravljati resursima, politikama, ali i štititi prava nacionalnih manjina te ispravljati ratne nepravde u demografskom smislu.

Na sastanku je konstatirano i da predstavnici BiH nisu adekvatno zastupljeni u tijelima Vijeća Evrope.

U delegaciji Vijeća Evrope bili su i ambasadori pri Vijeću Evrope Irske Margaret Henesi, Luksemburga Ronald Majer, Rumunije Stelijan Stojan, a sastanku su prisustvovali i stalna predstavnica Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope u Sarajevu Karolin Ravo i ambasador BiH u Vijeću Evrope Borislav Marić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.