BiH
194

Članovi Gorske službe spasavanja položili ispit za zvanje "registrovani spasilac"

Klix.ba
Članice i članovi Gorske službe spasavanja Stanica Sarajevo, njih ukupno 12, su uspješno položili ispit za zvanje "registrovani spasilac".

Nakon završenih ljetnih i zimskih kurseva spasavanja, te dvogodišnjeg aktivnog rada u Stanici Sarajevo svoje školovanje za ovo zvanje su okončali uspješno izvedenim dvodnevnim ispitom.

Pored teoretskog ispita kandidati su morali polagati i praktični dio. Rad na terenu je podrazumijevao dvije vježbe akcije. U subotu su kandidati morali pokazati sposobnost pretraživanja teško pristupačnog terena, pronalaska povrijeđene osobe, te transport osobe sa namjenskim sredstvima do "medicinskog stacionara".

Drugi dan polaganja kandidati su izveli jednu od najzahtjevnijih pokaznih vježbi – ispitnih zadataka. Scenario je bio da se na stjenovitom dijelu planine nalazi povrijeđeni planinar. Uz velika fizička naprezanja, te prikazano zavidno znanje iz oblasti tehnika spasavanja uspjeli su da pronađu povrijeđenu osobu, medicinski zbrinu planinara, te ga iz stjenovitog i preko teško pristupačnog dijela planine transportuju do "medicinskog stacionara".

Ovaj dio ispita prisutni instruktori (ispitna komisija) je ocijenila kao vrlo zahtjevan, te istakla da su kandidati pokazali visok stepen spremnosti i znanja.

U toku proteklog mjeseca, ispit su pložili članovi Gorske službe spasavanja stanica Mostar (četiri nova registrovana spasioca), te članice i članovi Gorske službe spasavanja stanica Zavidovići (šest novih registrovanih spasilaca). Svi su ispiti realizovani kroz saradnju Komisije za Gorsku službu spasavanja Planinarskih saveza Bosne i Hercegovine, te Gorske službe spasavanja Federacije Bosne i Hercegovine.

Kroz saradnju sa Gorskom službom spasavanja Republike Slovenije, Gorska služba spasavanja stanica Konjic, te Gorska služba spasavanja Federacije Bosne i Hercegovine realizovali su druženje instruktora iz oblasti spasavanja kao i pokaznu vježbu spasavanja i transporta unesrećenih preko riječnog toka. Ova prilika je iskorištena da instruktori iz obje države razmjene iskustva u dosadašnjem radu, te naprave planovi za daljnju saradnju.