BiH
0

Članovi CIKBiH izjasnili se o amandmanima na Prijedlog izmjena i dopuna izbornog zakona BiH

FENA
Članovi Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) izjašnjavali su se danas na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o amandmanima koje su podnijeli zastupnici na Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH rezultat je rada inerresorne radne grupe koja je postigla konsenzus nakon 17 održanih sjednica.

Članovi CIKBiH su se danas izjašnjavali o desetinima amandmana, ali su davali svoje mišljenje samo o "tehničkim", dok su kod "političkih" amandmana davali mišljenje samo o njihovoj tehničkoj izvodljivosti.

Jedan od političkih amandmana bio je i prijedlog Šefika Džaferovića da se izbjegne formiranje mononacionalnih općinskih vijeća, time da njihov sastav ne smije odstupati više od 20 posto u odnosu na posljednji popis stanovništva 1991. godine. Članovi CIK-a isto su ocijenili i amandman Sadika Ahmetovića da za izbornu jedinicu kojoj pripada Srebrenica mogu glasati svi koji su u ovom gradu imali prebivalište prije rata, ali i prijedlog Momčila Novakovića da se broj potpisa potrebnih za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH poveća na 5.000, a za predsjednika RS-a na 3.000.

Beriz Belkić je svojim amandmanom tražio poboljšanje uvjeta za glasanje dijaspore, jer je broj građana BiH u inozemstvu koji glasaju na izborima pao s 200.000 na simboličan broj. Članovi CIK-a su informirali da se novim zakonskim rješenjem uspostavlja kontinuirani upis birača koji žive u inozemstvu, ali da ne mogu pristupiti bazama podataka za one građane koji su u međuvremenu uzeli i državljanstvo druge zemlje.

Velika rasprava vođena je i o amandmanima u vezi sa sastavom biračkih odbora. Stav CIK-a je da se za biračke odbore raspisuje javni poziv, a da CIK donosi odluku. Članovi CIK-a su iznijeli niz negativnih primjera iz dosadašnje prakse kada su političke stranke u biračke odbore predlagali bukvalno slijepe ili nepismene osobe.

Za kompenzacijske mandate traži se definiranje pravila prije izbora, odnosno da stranke CIK-u podnose liste kandidata za kompenzacijske mandate da bi se izbjegle situacije kao ona u kojoj se nakon posljednjih izbora našla Stranka za BiH na izborima za Narodnu skupštinu RS-a.

Na insistiranje predsjedavajućeg Usatavnopravne komisije Šefika Džaferovića sjednica će trajati do večeras da bi se i njeni članovi izjasnili o amandmanima, a na narednoj će se raspravljati o prečišćenom tekstu zakona. Džaferović je upozorio da su rokovi tijesni, jer ovaj zakon mora biti usvojen prije početka izbornog procesa za lokalne izbore 8. maja.