BiH
0

Članovi CIK-a prezentirali poslanicima Zakon o sukobu interesa

FENA
Obraćanjem članova Centralne izborne komisije i Udruženja izbornih službenika u BiH o osnovama i implikacijama Zakona o sukobu interesa danas je u Banjoj Luci nastavljena sjednica Narodne skupštine RS-a.

Aleksandar Radeta uime Udruženja izbornih službenika u BiH istaknuo je da se radi o veoma važnom zakonu čije su izmjene i dopune u toku.

Naglasio je da se ovakve edukacije provode u svim parlamentima u BiH.

Član CIK-a Tihomir Vujičić iznio je prijedloge za izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa, koji je u prvoj verziji 2002. donio tadašnji visoki predstavnik, a usvojen je u istovjetnom obliku u državnom parlamentu.

Vujičić je podsjetio i šta je rađeno da bi se ovaj zakon implementirao i primijenio, na koga se odnosi te da je bilo izrečeno oko 10 sankcija zbog njegovog kršenja.

Po završetku predstavljanja ovog zakona poslanici će nastaviti raspravu o preostalih pet tačaka dnevnog reda sjednice koja je počela 11. i 12. septembra.

Razmatrat će i Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a za prvih šest mjeseci ove godine, Izvještaj o saradnji institucija RS-a s Haškim tribunalom za period od aprila do kraja juna ove godine i Informacija o aktivnostima u izgradnji zgrade Vlade RS-a.

Za sutra je predviđeno obraćanje visokog predstavnika međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka poslanicima Narodne skupštine RS-a.