Prekršen princip
0

Članove Predsjedništva BiH podijelio izvještaj o Gazi

SRNA
Princip donošenja odluka u Predsjedništvu BiH prekršen je kada je ambasador BiH u UN Emina Kečo u Ženevi glasala za izvještaj koji govori o sukobu u Gazi, iako u Predsjedništvu nije bilo konsenzusa o tom pitanju, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH potvrđeno je da je Kečo za izvještaj glasala prošle sedmice, jer je takvu instrukciju dobila iz Predsjedništva. Ona je u oktobru prošle godine bila uzdržana kada je bilo glasano o ovom izvještaju.

U Kabinetu Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva iz RS, rekli su da postoji opšti dogovor o načinu glasanja u institucijama UN prema kojem, ukoliko nema konsenzusa, ambasador BiH treba da bude uzdržan ili da ne prisustvuje glasanju.

Prema dokumentaciji koju posjeduju "Nezavisne", iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića dostavljena je instrukcija da se glasa za izvještaj Richarda Goldstonea, te da su prije toga obavljene konsultacije tri kabineta.

Prema saznanjima ovog lista, kabinet predsjedavajućeg Silajdžića i člana Predsjedništva Željka Komšića bili su za taj izvještaj, dok su iz Radmanovićevog kabineta bili protiv, te nije postojao konsenzus, zbog čaga je predstavnik BiH trebalo da bude uzdržan.

Ovo je treći put za pola godine da se BiH u organima UN izjašnjava o izvještaju Richarda Goldstonea, a ovim će se pitanjem baviti i Vijeće sigurnosti, čiji je BiH nestalni člani od 1. januara ove godine.

Vijeće za ljudska prava UN podržao je polovinom oktobra prošle godine ovaj izvještaj o Gazi koji optužuje i Izrael i palestinski militantni pokret Hamas da su počinili ratne zločine u decembarsko-januarskom ratu. Na posebnoj sjednici Vijeće UN-a usvojilo je rezoluciju koja kažnjava Izrael, jer je propustio da sarađuje s misijom UN koju je vodio južnoafrički pravnik Richard Goldstone.
Ovaj izvještaj podijelio je i stavove mnogih zemalja unutar UN, a navodno je povodom glasanja u Ženevi prošle sedmice šefa  diplomatije BiH Svena Alkalaja posjetio i otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH. Stalne članice  Vijeća sigurnosti  UN, među kojima su i SAD, imaju i pravo veta.

Strane diplomate kontaktiraju sa  predstavnicima BiH kako bi obezbijedili glas u međunarodnim tijelima. Uz Goldstoneov izvještaj, gdje je BiH promijenila stav lobiranjem zemalja članica Organizacije islamske konferencije (OIC), slično se dešava sa glasanjem za uvođenje sankcija Iranu, gdje bi glas BiH u Vijeću sigurnosti UN mogao biti presudan, pišu "Nezavisne".