BiH
0

Članice UniCredit Group u BiH donirale 20.000 KM za kupovinu mobilnih mamografa

FENA
Članice UniCredit Group u BiH: HVB Central Profit Banka i UniCredit Zagrebačka banka danas su povodom 31. oktobra - Dana štednje, udruženom akcijom potpore Asocijaciji udruženja za brigu o pacijentima/pacijenticama oboljelim od tumora dojke u BiH donirale ček na 20.000 KM za kupovinu mobilnih mamografa i tako se istakle kao najveći pojedinačni donator.

Članici Asocijacije Gordani Stupar ček je uručio direktor HVB Central Profit Banke Zvonimir Jurjević koji je naglasio da se, osim usmjerenosti UniCredit grupe prema klijentima, razvoju i ekonomskom prosperitetu cijele BiH, ne smije zapostaviti ni odgovornost prema društvu u kojem posluju. "Sudjelovanje u ovoj humanoj akciji samo je dio onoga koliko možemo i moramo doprinositi našoj zajednici", kazao je Jurjević.

Član Uprave UniCredit Zagrebačke banke Ivan Vlaho je istaknuo da su, kao dio akcije, u poslovnicama UniCredit Group na teritoriji cijele BiH, postavljene kutije za dobrotvorne priloge klijenata i uposlenika dviju banaka. Ukupna sredstva prikupljena na taj način bit će uplaćena na račun Asocijacije udruženja za brigu o pacijentima/pacijenticama oboljelim od tumora dojke u BiH 31. decembra kad se zvanično završava kampanja "Zagrljaj podrške".

On je izrazio uvjerenje u uspjeh zajedničke akcije klijenata banke i zaposlenika i nadu da će se na taj način doprinijeti pravovremenom, liječenju karcinoma dojke - te teške, ali izlječive bolesti.

Asocijaciji udruženja za brigu o pacijentima/pacijenticama oboljelim od tumora dojke u BiH, u suradnji s Udruženjem BiH, od 1. oktobra radi podizanja svijesti o karcionomu dojke, zloćudnoj bolesti koja pogađa veliki broj žena u BiH. Tokom kampanje bit će realizirano niz aktivnosti kako bi se prikupilo 250.000 KM za kupovinu dva mobilna mamografa - jedan za teritoriju FBiH, a jedan za teritoriju RS-a.

Današnji skup upriličen je u “Umjetničkoj galeriji BiH” u kojoj je, u okviru kampanje “Zagrljaj podrške” postavljena istoimena izložba Zijaha Gafića i izložba fotografija britanskog umjetnika Rankina "Brest friends". Od 5. novembra ista izložba bit će postavljena u Muzeju savremene umjetnosti RS-a u Banjoj Luci.

U okviru izložbe "Zagrljaj podrške", za večeras je u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, planirano predstavljanje Udruženja žena liječenih od tumora dojke “Renesansa”, a njihovi gosti će biti grupa bh. pisaca.