BiH
81

Članice PIC-a: Referendum u RS-u nema pravni osnov i neće biti prekrajanja mape BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članice Vijeća za implementaciju mira u BiH povodom odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri zabrane održavanja referenduma, izdale su saopćenje za javnost u kojem pozivaju vlasti u Republici Srpskoj da ne održavaju zakazani referendum.

"Ustavom BiH je definirano da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira na temeljima vladavine prava. Nijedna institucija niti organ vlasti u BiH ne mogu djelovati izvan ustavnog poretka. Odluke Ustavnog suda BiH moraju se poštovati. Ovlasti Suda jasno su definirane Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji Sudu daje jurisdikciju za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti", navodi se u saopćenju.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) napominju da je 17. septembra Ustavni sud BiH odlučio suspendirati Odluku o referendumu koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske, do donošenja odluke Suda o njenoj ustavnosti.

"Prema tome, ne postoji pravni osnov za održavanje entitetskog referenduma u Republici Srpskoj 25. septembra. Još jednom pozivamo organe vlasti Republike Srpske da ne održe referendum", naglašavaju članice PIC-a.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira ponavljaju da nijedan referendum ne može promijeniti konačnu i obvezujuću prirodu odluka Ustavnog suda BiH.

"Odluka Ustavnog suda BiH u potpunosti ostaje na snazi i mora se poštovati. Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su u više navrata naglašavali, uključujući i izjave iz juna 2016. godine i decembra 2015. godine, “da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), i ima ključni značaj za njegovu provedbu.” Ambasadori Upravnog odbora PIC-a izrazili su svoju punu podršku Ustavnom sudu BiH i relevantnim institucijama u nastojanju da se omogući poštivanje odluke Suda", naglašava se u saopćenju.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a pozivaju na rješavanje pitanja javnih praznika putem političkog dijaloga i na što skorije usvajanje odgovarajućih zakonskih izmjena u cilju provedbe odluke Suda iz novembra 2015. godine.

"Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) pozvao je još jednom sve strane da se uzdrže od ishitrenih poteza i retorike koja zagovara podjele. Upravni odbor oštro osuđuje sve izjave koje podrivaju stabilnost i sigurnost ili osporavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Republika Srpska će ostati sastavni i esencijalni dio suverene države Bosne i Hercegovine, u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir. Upravni odbor PIC-a ponavlja da neće biti prekrajanja mape BiH", navodi se u saopćenju.

Upravni odbor PIC-a apelira na političke lidere na svim stranama da se okrenu rješavanju ekonomskih i socijalnih izazova sa kojima se susreću građani Bosne i Hercegovine, a koji su od ključne važnosti za stabilnost Bosne i Hercegovine i njenu evropsku budućnost. Upravo to su pitanja koja su od životne važnosti za zemlju i njene građane, istaknuto je u zajedničkoj izjavi članica PIC-a, s napomenom da se Rusija ne pridružuje istaknutim stavovima.