BiH
0

Članice Komonvelta nejedinstvene u vezi s klimatskim promjenama

FENA
Članice Komonvelta saglasile su se da klimatske promjene i podizanje nivoa svjetskih mora ugrožavaju postojanje malih otočnih članica te asocijacije, ali se nisu uspjele na skupu završenom u nedjelju u Kampali dogovoriti o konkretnim koracima za smanjenje emisije štetnih plinova, prenijele su agencije.

Tokom skupa, koji je otvoren u petak, klimatske promjene su se odmah nametnule kao glavna tačka razgovora 16 predsjednika, 20 premijera i 12 predstavnika članica 53-člane organizacije, koji su pokušali doći do zajedničkog stajališta pred veliku međunarodnu konferenciju o klimatskim promjenama zakazanu za 3. decembar na Baliju.

Na Baliju bi trebalo da bude postavljen temelj za novi međunarodni dogovor o smanjenju emisije štetnih plinova, koji bi zamijenio važeći Protokol iz Kyota iz 1997. godine, kojem važnost ističe 2012.

U Kyotu su dogovorene kvote o smanjenju štetnih plinova za razvijene zemlje, ali ne i za one u razvoju. Upravo stoga neke zemlje, uključujući velike zagađivače SAD i Australiju, nisu željele potpisati taj protokol smatrajući da su i zemlje u naglom razvoju, kakve su Kina i Indija, veliki krivci za globalno otopljavanje.

Novi australski premijer Kevin Rudd je međutim, već dan po izboru, najavio da će potpisati Protokol iz Kyota i najavio da će njegova zemlja predložiti obavezujuće kvote tokom sastanka na Baliju.

Po završetku skupa u Kampali britanski premijer Gordon Brown nije želio objelodaniti koje su se članice Komonvelta usprotivile predloženoj rezoluciji, što je pozivala na obavezujuće smanjenje emisija štetnih plinova.

Predstavnik Kanade je demantirao glasine da je to bila njegova zemlja, ali je naglasio kako Ottawa želi da u obavezu budu uključene sve zemlje, i razvijene i one u razvoju.

Zahvaljujući neslaganju članica, deklaracija o klimatskim promjenama, usvojena na skupu, bila je daleko blaža nego što se očekivalo, pozivajući na mjere za kontrolu uništavanja životne sredine koje, međutim, ne bi trebalo da ugroze razvojne strategije pojedinačnih zemalja.