BiH
26

Članice Kola srpskih sestara "Kosovka djevojka" ofarbale više od 1.000 jaja

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Vrijedne ruke članica Kola srpskih sestara “Kosovka djevojka” iz Tuzle i pred ovogodišnji Vaskrs pripremile su više od 1.000 vaskrsnih jaja koja će biti dijeljena na različitim manifestacijama u povodu velikog pravoslavnog blagdana.

Za razliku od prethodne godine članice pomenutog udruženja su do Velikog petka okončale planirani posao, ofarbale su po tradicionalnoj recepturi blizu 1.200 jaja, a još oko 300 ofarbat će i uručiti pravoslavnim vjernicima koji žive sami.

"Prvi put organizuje se i vaskrsni koncert na kojem će nastupiti folklorna grupa Trag iz Laktaša. Planiramo da koncert postane tradicionalan, a tom prilikom ćemo u Narodnom pozorištu svim prisutnima uručiti vaskrsna jaja”, kaže Lidija Golubović, predsjednica Kola srpskih sestara "Kosovka djevojka" iz Tuzle.

Prvi put u Tuzlu će stići i blagodatni oganj i to na Veliku subotu 11. aprila. Blagodatni oganj nazivaju i najvećim čudom pravoslavnog svijeta, jer se pojavljuje svake godine prilikom molitve jerusalimskog patrijarha.

Iz Jerusalema će blagodatni oganj stići najprije u Beograd, a potom će obići sve eparhije Srpske pravoslavne crkve.

"Sa nestrpljenjem čekamo da blagodatni oganj prvi put dođe i u Tuzlu. Očekujemo ga na Veliku subotu u večernjim satima", kaže Golubović.

Vaskrsna liturgija u tuzlanskoj pravoslavnoj crkvi bit će održana u nedjelju ujutro u 5 sati, a očekuje se da crkvu ispuni veliki broj pravoslavnih vjernika. Nakon toga će vjernici u udobnosti svog doma i u krugu porodice obilježiti Vaskrs.

Inače, Kolo srpskih sestara je najstarije u Bosni i Hercegovini.

"Prvo takvo udruženje osnovano je 1902. godine u Beogradu, a prvo naredno je osnovano u Tuzli. Mi smo, prema mom mišljenju, i dio kulturne baštine Tuzle, a naše prethodnice su se odlučno suprostavljale austrougarskim vlastima nakon aneksije Bosne i Hercegovine", kaže Golubović.