BiH
221

Članicama Interpola dostavljene potjernice za Orićem i Meholjićem

SRNA
Naser Orić (Foto: Klix.ba)
Naser Orić (Foto: Klix.ba)
Beogradska kancelarija Interpola dostavila je svim članicama Interpola međunarodne potjernice s ciljem hapšenja i ekstradicije Nasera Orića i Hakije Meholjića, saopštila je danas Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

S obzirom na to da je riječ o državljanima BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH navodi da će obavijestiti Ministarstvo pravde BiH koje će procjeniti preduzimanje daljih mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je istragu protiv Nasera Orića i još četiri Bošnjaka koje sumnjiče za navodni ratni zločin nad Srbima u Podrinju.

Zahtjev je podnesen Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da su Orić i ostali počinili ratni zločin protiv srpskih civila u mjestu Zalazje i Donji Potočari, u opštini Srebrenica 12. jula 1992. godine.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i bošnjački političari Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić razgovarali su 30. januara u Predsjedništvu BiH sa Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem, Amirom Mehmedovićem, Smajom Mandžićem i Nurijom Husićem protiv kojih istragu vodi Tužilaštvo Srbije za ratne zločine.