Marieluise Beck u posjeti BiH
102

FOTO / Članica njemačkog Bundestaga: Osjetila sam dobru atmosferu u Predsjedništvu BiH

Piše: N. Jamaković
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Članica njemačkog Bundestaga Marieluise Beck danas je na konferenciji za medije u Sarajevu istakla kako svi u Evropskoj uniji čekaju da Bosna i Hercegovina postane kandidat, odnosno članica Evropske unije.
Marieluise Beck (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Marieluise Beck (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Svakome ko iz vana posmatra situaciju u BiH potrebna je visoka inteligencija jer je unutrašnji sistem ove zemlje tako komplikovan. Međutim, sva odgovornost je na domaćim vlastima i svi problemi moraju biti riješeni unutar zemlje, dok EU i OHR mogu samo asistirati u tome. U prvom redu ovdje je potrebno raditi na izgradnji povjerenja među ljudima, a tu je i vrlo teška odluka kako naći kompromis među dva različita principa. BiH je, kao što je poznato, zemlja tri konstitutivna naroda, ali je neophodno osigurati jednaka prava i za sve druge pojedince van tih etničkih skupina, što nalaže i presuda u slučaju 'Sejdić-Finci'", kazala je Beck, ističući da bi Evropa zakazala ukoliko se u njenom srcu, BiH, ne bi mogla osigurati demokratska načela i jednaka prava za sve građane.

Ona je također istakla kako nema egzaktne informacije o tome šta je tačno u pogledu implementacije presude u slučaju "Sejdić-Finci" dogovoreno na prošlosedmičnom sastanku bh. političara u Briselu, ali je navela kako je vrijeme za historijski kompromis u vezi sa spomenuta dva suprotstavljena principa.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
"Svi znamo da je Dejtonski sporazum potpisan kako bi bio zaustavljen rat, ali znamo i da je njega potrebno prevazići i mijenjati, te naći put kao eurointegracijama. Došlo je vrijeme da se u BiH počne raditi na realnim pitanjima poput zdravstva, obrazovanja, otvaranju radnih mjesta, izgradnji infrastrukture... Ono što je dobro jeste da sam na jutrošnjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH vidjela dobru atmosferu i spremnost da se krene tim putem. Nadam se da će u tome istrajati", kazala je Beck.

Ona je međutim navela da svako onaj ko dolazi u BiH, a očekuje da se riješe bitna pitanja u ovoj zemlji, mora itekako imati strpljenja. Marieluise Beck je ovom prilikom navela i kako je u našu zemlju prvi put došla u proteklom ratu, te da je prvi bh. grad u koji je došla bila Zenica. Dodala je kako je angažovana na jačanju prijateljskih veza između njene zemlje, Njemačke, i BiH.