BiH
0

Rizik od mina povećan nakon poplava i klizišta, ugroženo oko 800 km2

Anadolija
Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO EADRCC) primio je prvi zahtjev za pomoć pri odgovoru na katastrofe 15. maja 2014. godine, a u posljednjem izvještaju ovog centra navodi se da se rijeka Sava povukla sa većine lokacija, dok na pojedinim još uvijek stagnira.

U izvještaju objavljenom 2. juna, navodi se da su opštine Bosanski Šamac, Brčko i Orašje, kao i šire područje Bijeljine, još uvijek poplavljene, dok je 15 sela u BiH još uvijek odsječeno i do njih može doći isključivo pomoć helikopterima. U Distriktu Brčko i Posavskom Kantonu, ističe se u izvještaju, traje spašavanje života, uključujući pružanje zaštite ugroženom stanovništvu, pumpanje vode i dostavljanje humanitarne pomoći.

Humanitarna pomoć i higijenska sredstva su još uvijek potrebna u ovim područjima, ukazuje se u izvještaju, dok se očekuje da će se u narednim danima vremenski uslovi pogoršati, sa visokim mogućnostima za padavine i grmljavinu.

Od početka poplava, prijavljeno je oko 4.900 klizišta u više od 15 opština, dok je najveća opasnost za pokretanje klizišta u opštinama Tuzla, Kalesija i Banovići.

"Lokalne vlasti poduzimaju sve potrebne mjere da evakuišu ugroženo stanovništvo, te da stave klizišta pod kontrolu", piše u izvještaju.

Rizik od mina povećan je nakon poplava i klizišta, usljed pomjeranja minskih polja, piše u izvještaju, navodeći da situacija postaje kritična jer je ugroženo oko 800 km2. Deminiranje je, pojašnjava se u izvještaju, dugoročan proces i mogao bi zahtijevati logističke operacije duge do tri mjeseca, dok pojedine opštine zahtijevaju urgentno označavanje mina.

Trenutno je epidemiološka situacija stabilna, ali kontaminacija sistema vodenih zaliha predstavlja potencijalnu prijetnju zdravlju, jer zabrinutost zbog bolesti prenosivih vodom i dalje rastu.

Šteta koja je nanijeta infrastrukturi, kućama i putevima, kao i usjevima, je ogromna, navodi se u izvještaju EADRCC-a. Neki od glavnih i regionalnih puteva su još uvijek zatvoreni, dok je saobraćaj na pojedinim putevima još uvijek otežan. Šteta je nanesena vodenim i kanalizacionim sistemima, sistemima za pročišćavanje vode, mreži električne energije, a 20 mostova je uništeno ili oštećeno.

"Ulažu se napori da se osigura minimalna poljoprivredna proizvodnja. Trenutni prioriteti su dekontaminacija tla, ponovna sadnja sjemena kako bi izraslo na vrijeme za žetvu, obnavljanje stočnog fonda, kao i hrane za stoku. Takođe, razvijaju se i programu za socio-ekonomski oporavak", navodi se u izvještaju.

Osim navoda o trenutnom stanju, u izvještaju se govori i o pomoći koju su druge zemlje, članice EU, NATO-a, neke od organizacija UN-a, uputile BiH, kao i o prioritetnoj pomoći koja je ovoj zemlji sada potrebna, javlja Anadolu Agency (AA).