BiH
0

Sud BiH: Živković osuđen, Tadić oslobođen

FENA
Sud BiH osudio je Milorada Živkovića na šest godina zatvora zbog zločina u Čajniču 1992. godine, a Duška Tadića oslobodio optužbi.

Sudsko vijeće proglasilo je Živkovića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti u Čajniču, krivim za izdavanje naredbi i lično učestvovanje u hapšenjima bošnjačkih civila od sredine aprila do kraja maja 1992.

"Tužilaštvo je saslušanjem svjedoka dokazalo da je Živković izdavao naređenja, a nekada i sam učestvovao u tome", obrazložio je sudija Darko Samardžić. Sudsko vijeće je zaključilo da je je Živković s diskriminatorskom namjerom učestvovao u progonu Bošnjaka iz Čajniča. "Jedino je Živković mogao odlučivati o hapšenju", rekao je Samardžić.

On je osuđen kao član udruženog zločinačkog poduhvata na čijem čelu je bio Krizni štab Opštine Čajniče, koji je imao glavnu ulogu u progonu. Kako se navodi u presudi, na čelu Kriznog štaba bio je Duško Kornjača, koji je u bjekstvu i za kojim je raspisana potjernica. Zbog nedostatka dokaza Živković je oslobođen odgovornosti za hapšenje određenog broja civila Bošnjaka, uključujući Fehima i Saliha Čolaka, koji su poslije ubijeni.

On je oslobođen i optužbe da je za ubistva 27 Bošnjaka u Lovačkom domu na Mostini, na izlazu iz Čajniča, koja su počinjena 19. maja 1992., saznao istog dana i da je propustio da to prijavi i kazni policajce koji su ih obezbjeđivali. Prema Vijeću, nije dokazano ni da je Živković s Duškom Kornjačom dogovorao premještanja tijela ubijenih u Lovačkom domu.

Sudsko vijeće je kao olakšavajuće okolnosti za Živkovića cijenilo to što ranije nije osuđivan i što je porodičan čovjek. Duško Tadić, bivši pripadnik paravojne jedinice "Plavi orlovi", oslobođen je od optužbi da je s Veljom Tadićem, nakon što su saznali da im je saborac poginuo, otišao do Lovačkog doma i pucanjem iz puške i bacanjem bombi ubio zatočenike.

On je oslobođen i odgovornosti za nezakonito hapšenje Bošnjaka. Tadić je ranijom presudom Kantonalnog suda Sarajevo oslobođen optužbi za zločine u Čajniču, a ovu presudu je potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH. Sudsko vijeće je napomenulo da nikom ne može biti suđeno dva puta za isto djelo.

Samadržić je u obrazloženju naveo da optužnica Tužilaštva BiH u odnosu na raniju presudu ima drugu pravnu kvalifikaciju, ali da su ostali isti činjenični navodi. Obojica optuženih se brane sa slobode, a na ovu prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje za zločine u Čajniču Milunu Kornjači, koji je prema optužnici bio komandant paravojne jedinice "Plavi orlovi", javio je BIRN - Justice Report.