BiH
5

Član Bundestaga Josip Juratović u posjeti BiH

FENA
Josip Juratović (Foto: AFP)
Josip Juratović (Foto: AFP)
Josip Juratović, poslanik njemačkog Bundestaga, dolazi danas u trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će se u Sarajevu i Tuzli sastati s visokopozicioniranim predstavnicima različitih stranaka te s predstavnicima civilnog društva.

U fokusu razgovora će biti aktuelni protesti, kriza vlasti kao i evropske integracije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke u našoj zemlji.

Juratović će se u nedjelju, 16. februara, u lobiju njemačke ambasade (zgrada EU-Delegacije, Skenderija) obratiti novinarima na pres-konferenciji.

Juratović je rođen 1959. u Koprivnici, Hrvatska, a od 1974. živi u Njemačkoj.

Od 2005., kao član Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), pripada njemačkom Bundestagu i zastupa izbornu jedinicu Heilbronn (šire područje Stuttgarta).

Član je Odbora za vanjsku politiku i Odbora za ekonomsku saradnju i razvoj.

Po zanimanju automehaničar, radio je sedam godina u fabrici Audi na pokretnoj traci, angažovani je član sindikata IG Metall i unutar sindikata je osnovao multietničku organizaciju "Novi Most - Neue Brücke " za imigrante iz svih dijelova bivše Jugoslavije.

Već duži period angažuje se za odnose Njemačke s Bosnom i Hercegovinom koju je u 2013. godini posjetio dva puta.

Osvrćući se u jednom januarskom obraćanju na regiju zapadnog Balkana, izjavio je: "Učinit ću sve da ojačam demokratske snage u ovim zemljama i da raskinem s povratkom nacionalizma uz pomoć pojačane evropske i međunarodne saradnje".