BiH
0

CJB Istočno Sarajevo: Novi dokazi za predmet "Dobrovoljačka"

FENA
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo dostavio je Tužilaštvu BiH, kako je saopćeno, na osnovu prikupljenih izjava i dokaza, dopunu službenog izvještaja u vezi s predmetom "Dobrovoljačka".

Tužilaštvu BiH dostavljen je jučer i spisak osoba koje su bile, kako se navodi, žrtve predmetnog zločina, a nisu dali izjave nadležnim organima BiH.

“Operativnim radom došlo se do podataka o više osoba koje dosad nisu bila obuhvaćene predmetnom istragom, a bila su neposredne žrtve zločina koji je počinjen u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA, što isti potvrđuju svojim svjedočenjem o ubijanju, zarobljavanju, ranjavanju, mučenju i zlostavljanju ranjenih vojnika JNA", saopćeno je iz ovog centra.

Tužiteljstvo BiH je u januaru donijelo naredbu o obustavi istrage protiv nekoliko osoba u predmetu "Dobrovoljačka", jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Nakon opsežne istrage, nareba o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.