BiH
0

CJB Banja Luka: Još traje istraga o pucnjavi na vozilo predsjednika Saveza logoraša BiH

FENA
Murat Tahirović
Murat Tahirović
Istraga o slučaju od 17.novembra kada je predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović prijavio da je pucano na njegovo vozilo u selu Stričići na Manjači još je u toku, potvrdila je Federalnoj novinskoj agenciji glasnogovornica CJB Banja Luka Bojana Gašović.

Predsjednik saveza logoraša BiH Murat Tahirović bio je 17. novembra na obilježavanju 15. godišnjice logora “Manjača”, kada je pri povratku na njegovo vozilo pucano u mjestu Stričići.

Govoreći o tom događaju, Gašović je kazala kako je Tahirović prijavio da je na njegovo vozilo pucano, da su tada s njim bile još tri osobe, da niko nije povrijeđen, a samo je došlo do oštećenja vjetrobranskog stakla.

“Pripadnici CJB Banja Luka prilikom uviđaja nisu na mjestu događaja pronašli metak, ni čahuru, ni zrno metka, tako da još utvrđujemo šta je moglo prouzrokovati lomljenje zadnjeg vjetrobranskog stakla“, naglasila je Gašović.

Ona je dodala da je Tahirović kasnije u izjavi koju je u povodu ovog događaja zvanično dao CJB-u Banja Luka kazao da je čuo prasak i da je došlo do oštećenja vjetrobranskog stakla. Kazala je da su uzete i izjave svih osoba koje su se nalazile u vozilu, kao i onih koji žive u blizini gdje se desio slučaj.

„Izuzeti su i određeni tragovi i dostavljeni na vještačenje, a očekujemo u skorije vrijeme i rezultate vještačenja kako bi mogli dalje nastaviti istragu, odnosno imati jasniju sliku o tom događaju“, precizirala je glasnogovornica banjalučke policije.

Ona je istaknula i to da je Tahirović oko pola sata prije ostalih učesnika napustio kolonu koja je tog dana bila na obilježavanju 15. godišnjice raspuštanja logora Manjača, a koju je osiguravala policija.

„Prema protokolu tog skupa, kolona koja je došla na Manjaču trebalo je zajedno da se i vrati u pratnji policije, kao što je i došla. Međutim, Tahirović je, zajedno s još tri osobe, ranije napustio taj skup i sam se uputio nazad“, kazala je Gašović.

U izjavi Feni Tahirović je ispričao da je prema Manjači krenuo oko podne. Pri povratku, oko 14.30 sati, vrijeme je bilo dosta loše, bilo je mnogo autobusa i došlo je do “zagušenja” na Manjači, zbog čega je kolona stajala oko pola sata.

“Nakon toga, dobio sam signal od pratnje, a i ja sam bio voljan otići prije zbog privatnih obaveza. Prošao sam pored kolone i krenuo putem prema Čađavici zajedno s Mirsadom Topićem, predsjednikom Saveza logoraša Unsko-sanskog kantona, Alijom Ferizom, predsjednikom Udruženja logoraša Velika Kladuša i Emirom Bešićem, predsjednikom Udruženja logoraša iz Bosanske Krupe”, kazao je Tahirović.

Ponovio je da se pri prolasku pored table za naselje Stričići, nakon šezdesetak metara, začuo rezak pucanj te da je pogledavši na retrovizor vidio razbijeno zadnje staklo na vozilu. Sjeća se da su produžili zbog panike i straha i da nigdje nisu stajali do izlaska iz tunela za Ključ, gdje su sreli policajca, zaustavili se i kazali mu šta se dogodio. U PS Ribnik čekali su ih policajci, a došla su i dva inspektora. Tahirović je s kolegom i dvojicom inspektora otišao na mjesto događaja. Tamo je već bila policija.

Policiji je ispričao da je pri dolasku na Manjaču primijetio crveno vozilo pored puta, vjerovatno “passat 2”. Isto vozilo i čovjeka pored njega uočio je pri povratku s Manjače, dok je njegov kolega kazao da je s desne strane vidio traktor. Međutim, ni traktora ni crvenog vozila nije bilo kada se kolona vraćala pola sata nakon njih. Isto je, kazao je Tahirović, potvrdila policija iz pratnje. Postojanje i vozila i traktora potvrdili su tragovi guma na cesti, odnosno na livadi.

Tahirović sumnja da iza svega stoje “određene namjere”, pogotovo što oko godinu dana prima prijetnje.

Počelo je SMS porukama, zatim prijetnjama iz govornica i na telefon Saveza logoraša BiH, zatim na njegov kućni i mobilni telefon, pa sve do dvostrukog verbalnog napada na Udruženje logoraša u Banjoj Luci.

“Ne znam da li je ovo povezano s događajem u Stričićima, ili je sve slučajno. U Sarajevu mi je nuđena policijska zaštita, ali sam odbio. Ako je nekom potrebna policijska zaštita, onda je to ljudima koji se vraćaju na svoja ognjišta”, izjavio je Tahirović.