BiH
10

Civitas: Učenjem demokratskih principa učenici se lakše uklapaju društvo

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Regionalna konferencija "Zajednički rad za održivo i kvalitetno građansko obrazovanje u regiji", u organizaciji Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava Civitas, otvorena je danas u Banjoj Luci i trajat će do nedjelje.

Izvršni direktor Civitasa Sandra Sladaković rekla je da je obrazovanje za demokratiju i ljudska prava cjelovit proces razvoja građanskih kompetencija.

"To je proces usvajanja građanskih znanja, razvijanja kognitivnih i participativnih građanskih vještina i sposobnosti, formiranja stavova i moralnih osobina javnog karaktera i usavršavanje građanskih vrlina posvećenih zajedničkom dobru u demokratiji", rekla je Sladaković.

Savjetnik ministra prosvjete i kutlure RS Slavica Kuprešanin istakla je obrazovanje doprinosi kvalitetu života i da su obrazovani pojedinci sposobni da razvijaju svoj potencijal, ali i potencijal društva.

"Demokratija i ljudska prava to omogućuje. U školama BiH je prepoznat značaj ovog predmeta, koji afirmiše humanističke vrijednosti. Učenjem demokratskih principa učenici se lakše uklapaju u demokratsko društvo, ali ih i tjera na analitičnije razmišljanje i na poštovanje drugog i drugačijeg", istakla je Kuprešanin.