BiH
0

CIVITAS BiH organizirao okrugli sto o građanskom obrazovanju u BiH

FENA
Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS BiH organizirao je danas u Sarajevu okrugli sto "Dostignuća ministarstava i CIVITAS-a na polju obrazovanja za demokratiju i ljudska prava".

Okrugli sto bit će prilika da se prezentiraju dostignuća CIVITAS-a u segmentu građanskog obrazovanja i ljudskih prava u demokratskom društvu u proteklih deset godina.

"CIVITAS radi sistematski i u suradnji s resornim ministarstvima FBiH, RS-a i Brčko Distrikta, pedagoškim zavodima, školama i vrtićima. Kroz različite radionice, okrugle stolove i projekte mi afirmiramo građansko obrazovanje. Rezultati su vidljivi. U posljednjih deset godina građansko obrazovanje je postalo dio nastavnog sistema u većini osnovnih i srednjih škola, izjavila je za Fenu izvršna direktorica CIVITAS-a za BiH Rahaela Džidić.

Džidić je suradnju s nadležnim ministarstvima ocijenila pozitivno, ali je istakla da u pojedinim kantonima, u školama u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku te u nekim dijelovima RS-a još nisu građansko obrazovanje uveli u nastavni proces.

"Na ovakvu situaciju utječe fregmentiranost nastavnog procesa što sprječava "prohodnost" ovakvih ideja. Činjenica je da je BiH pristupanjem Vijeću Evrope preuzela obavezu uvođenja obrazovanja za demokratsko građanstvo u nastavni proces a CIVITAS samo podsjeća na to i daje smjernice", kazala je Džidić.

Okrugli sto je dio Regionalnog sastanka o jačanju suradnje u građanskom obrazovanju te je kao takav okupio stručnjake iz oblasti građanskog obrazovanja, demokratije i ljudskih prava iz Albanije, Bugarske, Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije, Slovenije i BiH.

Okruglom stolu prisustvovali su i ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović te federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić te koordinatori CIVITAS-a iz BiH.

U toku dana bit će otvorena i izložba najboljih projekata o građanskom obrazovanju iz svih kantona u BiH koju će, prema najavama, otvoriti zamjenica ambasadora SAD-a u BiH Judith Cefkin.