BiH
319

Civilnoj zaštiti i deminerima iz BiH međunarodno priznanje za hrabrost

Piše: S. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu (ICDO) dodijelila je pripadnicimia Federalne uprave Civilne zaštite i Deminerskim timovima Busovača B i Sarajevo B priznanja i medalje za pokazanu hrabrost, požrtvovanost i izuzetan angažman u polju civilne zaštite.

ICDO je prethodno Ministarstvu odbrane BiH dostavio poziv za nominaciju kandidata za Međunarodni red civilne odbrane.

"Zahvaljujemo se ICDO-u na konstantnoj pomoći našoj državi, a posebno tokom velikih poplava koje su nas zadesile 2014. godine. Međutim, ni njihova pomoć ne bi mnogo značila da tu nisu bile domaće snage koje su stavile živote i imovinu građana na prvo mjesto, ponekad i ispred vlastitog zdravlja", rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prije dodjele nagrada pripadnicima Federalne uprave Civilne zaštite i bh. deminerima.

Slično kao i ministar Mektić, njihovu hrabrost i požrtvovanost prepoznali su i iz ICDO-a.

"Uvijek mi je velika čast i zadovoljstvo nagraditi one koji se nalaze u službi građana. Oni su zaista uložili velike napore i veliki trud kako bi na najbolji način pomogli ljudima u nevolji", rekao je generalni sekretar ICDO-a Vladimir Kuvshinov.

Najviše priznanje ICDO-a, priznanje međunarodnog "komandanta" civilne zaštite uručeno je Idrizu Brkoviću, šefu Odjela za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja Ministarstva sigurnosti BiH.

"Ove nagrade stvaraju obavezu svima koji su ih primili da nastave obavljati svoje poslove i dužnosti dobro kao i sada", rekao je Brković.

Među nagrađenima je i Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, i to priznanjem u rangu “viteza”.

Adekvatno vanredno priznanje uručeno je i Deminerskim timovima Busovača B i Sarajevo B Federalne uprave civilne zaštite. Osim njih nagrade su dobili i zaslužni pojedinci i članovi raznih drugih organizacija.

Naša zemlja je članica Međunarodne organizacije civilne odbrane od 5. aprila 1994. godine i u proteklom periodu redovno učestvuje u radu Generalne skupštine ICDO-a.