BiH
0

Civilne žrtve rata FBiH najavljuju masovni izlazak na ulice

FENA
Civilne žrtve rata Federacije BiH nezadovoljne su zbog odnosa Vlade FBiH prema usaglašenim amandmanima na izmjene i dopune Zakona o zaštiti prava civilnih žrtava rata i upozoravaju da će biti prinuđeni masovno izaći na ulice i tako iskazati nezadovoljstvo i neslaganje sa stavovima Vlade.

"Ovo je drugi put da se naši stavovi kao i stavovi jednog broja poslaničkih klubova, odbora i komisija kao i značajnog broja poslanika Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, usaglašeni s predstavnicima Vlade, bez valjanog razloga odbijaju na sjednici Vlade FBiH", navodi se u saopćenju Unije civilnih žrtava rata FBiH.

Nashvatljivo je da Vlada, kako se navodi, nastoji stečena prava CŽR smanjiti za 3,5 puta i da uporno insistira na izmišljenoj osnovici od 213 KM od koje CŽR najteže kategorije mogu dobiti svega 70 posto ili 149 KM.

"Ne može se prihvatiti obrazloženje Vlade da za stečeni obim prava nema sredstava, jer se sredstva mogu iznaći ako postoji trunka ljudskosti i razumijevanja. Ne može se prihvatiti ni obrazloženje da Vlada želi na isti način regulirati materijalna prava svih CŽR na području FBiH jer kakva su to prava čiji se iznos kreće od 149 KM za 100 postotne do 29 KM za 60 postotne invalide. Istovremeno, Vlada želi od kantona, koji uredno izmiruje svoje obaveze prema važećem Zakonu, uzeti znatno više nego što se federalnim budžetom planira za te potrebe", ističe se u saopćenju Unije civilnih žrtava rata FBiH.