Zakazano prvo ročište
0

Civilne žrtve opkoljenog Sarajeva u maju na sudu protiv RS

Piše: A. Karadža
Na Općinskom sudu u Sarajevu je 10. maja ove godine zakazano prvo ročište po tužbi Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo protiv Republike Srpske, ekskluzivno saznaje portal Sarajevo-x.com.

Informaciju nam je potvrdio i generalni sekratar Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo Muzafer Teskeredžić, koji nam je rekao da su tužbe podnesene protiv onih koji su ubijali i ranjavali građane Sarajeva tokom opsade, koja je trajala 1.425 dana.

"Do sada je već procesuirano 1.400 tužbi, a bit će podneseno još njih 1.820", rekao je za Sarajevo-x.com Teskeredžić.

On je izrazio nadu da će sve biti urađeno po slovu zakona i da tuženi, u ovom slučaju Republika Srpska, odnosni političari iz tog entiteta ne bi trebali politizirati stvari.

Podsjećamo da su političari iz Republike Srpske, tačnije tadašnji ministar finansija Aleksandar Džombić spominjali odštetu u visini od 900 miliona konvertibilnih maraka, koja bi eventualno bila isplaćena u obveznicama.

Teskeredžić je takve izjave nazvao politizacijom, rekavši da je prosječni odštetni zahtjev 60.000 KM i da za isplatu odštete zbog nematerijalne štete za poginule i ranjene civile svim žrtvama nije potrebno više od 200 miliona KM.

"U svakom slučaju smatram da je pravda spora, ali dostižna i da će slučaj biti na koncu riješen u našu korist u Strasbourgu", rekao je Teskeredžić, koji kaže da u prilog civilnih žrtava rata u Sarajevu ide presude Suda u Hagu generalu VRS Stanislavu Galiću. Galić je bio zapovjednik Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu.

Generalni sekretar Unije rekao je da se civilne žrtve rata neće na ovome zaustaviti te će projekat biti nastavljen, što znači da će broj tužbi biti još i veći.