BiH
59

Civilne žrtve iz Sarajeva: Svojim životima ćemo spriječiti podizanje spomen-krsta na Zlatištu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Žrtve opsade Sarajeva žestoko su reagirale na današnju najavu predsjednika Saveza logoraša Republike Srpske (RS) Branislava Dukića da će više godina najavljivana izgradnja spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, posvećenog, kako je rekao, ubijenim Srbima u Sarajevu tokom proteklog rata, započeti u septembru ili oktobru 2014. godine.

Predsjedništvo Saveza logoraša Republike Srpske donijelo je 21. decembra 2013. godine odluku o postavljanju spomen-krsta na Zlatištu, posvećenog ubijenim Srbima u Sarajevu tokom proteklog rata. Iz tog udruženja tvrde da posjeduju dokumentaciju da je državno zemljište na kome će biti izgrađen spomen-krst, površine od 1.056 metara kvadratnih, dodijeljeno Savezu logoraša RS.

Na spomen-krstu, koji bi trebalo da bude visok 26 metara, trebalo bi, kako je planirano, da budu uklesana imena više od 6.600 Srba, kako tvrde u Savezu logoraša RS, poginulih u i oko Sarajeva. Dukić je ranije medijima u RS izjavio da će detalji u vezi sa postavljanjem spomen-krsta biti dogovoreni sa ''sedam načelnika općina sarajevsko-romanijske regije, porodicama poginulih i Boračkom organizcijom RS''.

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo izjavila za je Anadolu Agency (AA) da nova najava izgradnje spomen-krsta najobičnija provokacija.

''Naravno da se protivimo izgradnji tog objekta. To je očito dio politike i propagande onih koji ne žele dobro Sarajevu i državi BiH. Toj je najobičniji prkos žrtvama. Mislimo da je sramota postavljati takvo-spomen obilježje na mjestima sa kojeg su artiljerijom i snajperima ubijani građani Sarajeva. Mi posljednjih mjeseci redovno dobijamo presude suda protiv entiteta RS za nadoknadu nematerijalne štete građanima povrijeđenim tokom opsade Sarajeva. Također, postoje brojne presude Haškog tribunala koje su nedvosmisleno utvrdile šta se to dešavalo u Sarajevu od 1992. do 1995. godine. Nećemo dozvoliti postavljanje takvog spomen-obilježja. Ustat ćemo da se usprotivimo takvoj odluci i to ne samo riječima'', rekla je Kahrović za AA, žena koja je tokom agresije na BiH izgubila nogu.

Sekretar Unije civilnih žrtava rata KS Muzafer Teskeredžić kazao je za AA da će žrtve svojim tijelima zaustaviti sve one koji budu pokušali postaviti spomen-krst.

''Ako se neko u ovom slučaju tjera inat, onda ćemo biti jako radikalni. Svojim životima ćemo spriječiti postavljanje spomen-križa! Dosta je više. U Sarajevu je ubijeno preko 11 hiljada građana, samo oko 1.600 djece je stradalo. Naši najmiliji su ubijani neivini i sada će neko da prkosi sa mjesta sa kojeg su ubijani. Nećemo to dozvoliti. Tijelima svojim ćemo da to spriječimo. Vidite, mi smo već dobili 3.000 prvostepenih presuda protiv RS za zločine nad građanima Sarajeva. Predstavnici RS stalno tvrde da ova RS nije postojala u vrijeme izvršenja zločina, a konstantno obilježavaju ono što su radili i slave Dan RS, RS Radovana Karadžića! Nemamo ništa protiv krsta, ali krstu je mjesto pored crkava, bogomolja, a ne da prkose. Prenesite, svojim tijelima ćemo spriječiti postavljanje spomen-krsta'', rekao je Teskeredžić, koji je tokom agresije izgubio oca i sestru, te upitao ko je Savezu logoraša RS dao državno zemljište za postavljanje spomen-krsta i s kojom svrhom.

Zlatište, dio Trebevića, je dominantna kota iznad Sarajeva,  na kojoj su tokom četverogodišnje opsade grada bili položaji vojske Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Mnogi civili, građani Sarajeva svih nacionalnosti, ubijeni su snajperskom ili mitraljeskom vatrom upravo sa položaja na Zlatištu.

Građani Sarajeva smatraju da bi obilježje na tom mjestu predstavljalo spomenik ubicama, a ne žrtvama.

“Moje mišljenje je da je to čista provokacija.” “Ubice prave sebi spomenik što su pobili pola Sarajeva”, govorili su svojevremeno građani Sarajeva. Tokom 2012. godine su organizirani protesti protiv izgradnje spomen-krsta.