BiH
9

Civilna zaštita upozorava na obavezu čišćenja snijega i uklanjanje ledenica

Klix.ba
Imajući u vidu da je počela sezona zimskog održavanja zgrada i trotoara, Služba civilne zaštite Općine Centar Sarajevo poziva stanare i upravitelje zgrada da uklone snijeg i ledenice sa svojih objekata.

Snijeg koji je proteklih dana padao stvorio je snježni pokrivač na krovovima zgrada. Međutim, zbog viših temperatura snijeg se počeo topiti i na taj način predstavljati opasnost za pješake.

"Poznato je da prolaznicima i parkiranim automobilima nerijetko prijeti opasnost od obrušavanja snijega i leda sa krovova zgrada. U smislu preventivnog djelovanja na zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća apelujemo na građane da poduzmu sve aktivnosti za bezbjedno uklanjanje leda i snijega sa krovova i ispred svojih stambenih objekata", saopćeno je iz Službe civilne zaštite.

Iz općinske Službe podsjećaju građane, tačnije vlasnike i upravitelje zgrada na njihove obaveze koje proizilaze iz Zakona o prostornom uređenju („Sl. novine Kantona Sarajevo“ br. 7/05 čl. 143., 145. i 159.) i Zakona o komunalnoj čistoći („Sl. novine Kantona Sarajevo“ br. 11/97 čl. 47.).

Mole se građani da lično ili preko svojih upravitelja provjere stanje i po potrebi hitno uklone snijeg i led sa krovova i ispred svojih zgrada.