BiH
6

Civilna zaštita: Tokom poplava od smrti spašeno više od 50.000 osoba

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon poplava koje su posljednjih nekoliko dana pogodile mnoge gradove diljem Bosne i Hercegovine, situacija se generalno stabilizirala u većini gradova gdje užurbano traje sanacija šteta i pružanje pomoći stanovnicima koji su najteže pogođeni posljednjim prirodnim katastrofama za koje se vjeruje da su najteže u regionu tokom posljednjih 100 godina.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak izjavio je za Anadoliju kako je stanje sa poplavama mnogo bolje u odnosu na prethodne dane dok je situacija još uvijek teška u Posavskom kantonu.

"Na području Posavskog kantona se borimo sa vodom i sve jedinice Civilne zaštite i dobrovoljci su angažovani na tome da zaustave da voda ne probije nasipe na rijeci Savi. Na tom području se vrši evakuacija stanovnika, ali neki ne žele da napuste kuće", kazao je Solak.

Ističe kako se trenutno u poplavama pogođenim gradovima provode aktivnosti čišćenja i sanacije terena.

"Trenutno se radi na čišćenju terena i ulica kako bi se krenulo sa dezinfekcijom i deratizacijom. Nakon toga krećemo sa sanacijom terena. Također, uskoro se kreće sa izvozom uginule stoke u susjednu Srbiju i Hrvatsku, jer mi u BiH nemamo spalionice osim dvije mobilne koje trebaju biti stavljene u funkciju", napomenuo je Solak.

Ocjenjuje da je tokom poplava oko 100.000 hiljada osoba pomjereno sa svojih prvobitnih ognjišta dok su se, kako kaže, neki i vratili svojim kućama gdje pokušavaju da normaliziraju život.

"Tokom poplava je evakuisano oko 100.000 osoba na području Federacije BiH, a na direktan ili indirektan način tokom najtežih poplava je spašeno od 30 do 50 hiljada osoba u čijem spašavanju su učestvovali mnogi, od vojske BiH, Hrvatske, Slovenije, EUFOR-a pa do pripadnika Civilne zaštite i volontera i običnih ljudi", rekao je Solak.

Posljednjih nekoliko dana razorne poplave su pogodile i bh. entitet Republiku Srpsku. Glasnogovornica Civilne zaštite RS-a Branka Klarić za Anadoliju je kazala da je najteže stanje nakon poplava u Doboju, Šamcu i Bijeljini.

"Vodostaj rijeke u Doboju danas je izmjeren na 210 centimetara što je za 15 centimetara manje u odnosu na jučerašnji nivo. Trenutno se u gradu radi na ispumpavanju vode dok se na 35 punkotva u gradu dijeli pomoć i hrana ljudima kojima je pomoć najpotrebnija. Ipak u gradu još uvijek nema električne energije", kazala je Klarić.

Ističe kako se i u Šamcu provode aktivnosti na uklanjanju mulja, uginulih životinja i ostalih materijala na mjestima koja su bila pod vodom.

"Danas se u tom gradu radi na uklanjanju uginule stoke kako bi se bar taj dio završio i da ne ostavi posljedice na tamošnje građane. A i vodostaj vode je opao za 100 centimetara u odnosu na prethodne dane. Vlasti u tom gradu su donijele odluku da se uvede policijski sat u gradu od 22 do 06 sati", rekla je Klarić.

Naglašava da je stanje na području RS-a uključujući i Bijeljinu stabilizirano u odnosu na prethodne dana kada je u tom djelu BiH praktično vladao haos.

"U Bijeljini se radi na sanaciji kanala, a i vodostaj rijeke Save je u stagnaciji. Hiljadu ljudi, 123 vojnika, šest radnih mašina i 50 kamiona su angažovani na sanaciji dašničkog nasipa na rijeci Savi. Stanje je pod kontrolom", istakla je glasnogovornica Civilne zaštite RS-a.

Dodala je da je tokom katastrofalnih poplava na području Bijeljine evakuisano ukupno 7.000 osoba.