BiH
0

Civilna zaštita RS: Situacija pod stalnim nadzorom

SRNA
Na teritoriji Republike Srpske pada novi snijeg i njegova visina se kreće od pet do 40 centimetara, a u Republičkoj upravi Civilne zaštite smatraju da će se moći izboriti s novim snježnim padavinama.

Iz Uprave ističu da se mašine Javnog preduzeća "Putevi RS" nalaze na svakoj ugroženoj dionici, a mašine lokalnih zajednica neprekidno čiste lokalne puteve.

"Stalno ćemo pratiti stanje i davati potrebne instrukcije subjektima za zaštitu i spašavanje, te ćemo, putem Helikopterskog servisa predsjednika Republike i helikoptera Oružanih snaga BiH i EUFOR-a intervenisati za sve hitne slučajeve, posebno u oblasti medicinske evakuacije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske privremeno je zabranilo saobraćaj teretnim motornim i priključnim vozilima težim od 3,5 tone i autobusima na magistralnim putevima Brod na Drini - granica RS (Dobrinja) - Kula i Brod na Drini - Gacko. Ovoj zabrani ne podliježu vozila kojima se vrši prevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova i medicinske opreme i ona mogu saobraćati uz pratnju policije. 

Zabrana traje do stvaranja uslova za bezbjedno odvijanje saobraćaja na tim putnim pravcima. Alternativni pravci su magistralni putevi Sarajevo - Ljubogošta, Ljubogošta - Podromanija, Podromanija - Mesići, Mesići - Ustiprača,  Ustiprača - Foča.

Prema podacima Područnog odjeljenja Civilne zaštite Sokolac, visina snijega, koji od juče pada na prostoru koji pokriva ovo odjeljenje, jutros u 9.00 časova iznosila je sedam centimetara na Sokocu, a 10 na Han Pijesak, Istočnom Starom Gradu, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži, Rogatici, Višegradu, Rudom, Novom Goraždu i Čajniču.  

U Kalinovku i u Foči palo je novih 15 centimetara, dok se u Palama visina snježnog pokrivača kretala između 10 i 15 centimetara. U ovoj opštini juče je helikopterom EUFOR-a urgentno dostavljen potreban lijek u selo Udež na Trebeviću. 
Helikopter je juče u četiri navrata u opštini Foča dostavljio lijekove i hranu, a petim letom je transportovano jedno lice koje je povrijeđeno prilikom čišćenja snijega sa krova. 

Električne energije nema na repetitoru "Kmur" i rasvjete u tunelu "Sijeračke stijene", saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Na području koje pokriva Područno odjeljenje Trebinje noćas je napadalo novih pet centimetara snijega u Trebinju, sedam u Berkovićima, 10 u Ljubinju, 15 u Bileći, a po 20 u Gackom i Nevesinju.

Prohodni su putni pravci Gacko - Nevesinje - Mostar, Bileća - Berkovići - Stolac, Gacko - Tjentište - Foča (pročišćena je jedna traka i preporučuje se samo za hitne slučajeve), Bileća - do graničnog prelaza Deleuša prema Nikšiću, dok su neprohodni putevi Bileća - Ljubinje, Berkovići - Nevesinje, Kifino selo - Ulog (preko Morina) i Nevesinje - Istočni Mostar. 

Čiščenje puteva nastavlja se u opštini Bileća gdje 120 domaćinstava, koja se snabdijevaju strujom sa dalekovoda Vranjska i Davidovići, devet sela i zaseoka nema električnu energiju. Riječ je o selima Zvijerina, Dola, Krstače, Simijova, Todorići, Vranjska, Dlakoše, Ušina gomila, Podklanac. Snabdijevanje vodom je uredno. 

Na području opštine Gacko bez struje su sela koja dobijaju struju sa dalekovoda Vrbica - Sastavci (Lebrčnik, Izgori,Sastavci), dok je snabdijevanje vodom uredno. 
U opštini Nevesinje u odnosu na predhodne dane situacija je znatno bolja, a struje nemaju sela Šipačno i Zalom, ali je snabdijevanje vodom normalizovano. Lokalni putevi su djelimično su prohodni. Putni pravac prema Pridvorcima i Bijenjoj stalno čisti jedna mašina, a pročišćen je put i do Odžaka. 

Opština Istočni Mostar juče u poslijepodnevnim satima dobila je struju. Na ovom području radi se na pročišćavanju putne komunikacije Nevesinje - Istočni Mostar. 

U opštini Berkovići struje nemaju sela koja se napajaju sa dalekovoda Dabrica - Podkom i Bitunja (Babin Do, Selišta, Mrčev Do, Kameni Obor, Kruške, Gordići, Ćukova, Greda, Šćepan Krst, Gornji Brštanik, Gornji Bitunja, Donja Bitunja i Ravnice). Lokalni putevi na ovom području se čiste.

Selo Velja Gora, u opštini Trebinje, i dalje je odsječeno zbog vode u Petrovom polju, ali je nivo vode u blagom opadanju.

Na području koje pokriva Odjeljenje Civilne zaštite Bijeljina novi snijeg napadao je pet centimetara u Bijeljini, Zvorniku, Ugljeviku, Milićima i Vlasenci, 10 u Bratuncu, Loparama, od 10 do 15 na području Šekovića, a od 20 do 40 u Srebrenici. Snabdijevanje vodom i strujom na području cijele regije je uredno, kao i PTT saobraćaj.
Novi snijeg na području koje pokriva Odjeljenje civilne zaštite Banjaluka pada od noćac, pa je jutros u 7 sati na području grada napadao do 10 centimetara, 15 u Kneževu i Mrkonjić Gradu, a šest u Prnjavoru. Ovaj snijeg nije uzrokovao nove probleme, te sve komunalne i druge službe uredno obavljaju svoje zadatke.

Snijeg pada i na teritoriji Područnog odjeljenja civilne zaštite Doboj, ali nije dodatno otežao stanje na terenu. Putevi se permanentno čiste i nema zastoja na putnim komunikacijama. Visina novog snježnog pokrivača kreće se od sedam do devet centimetara, a u opštini Petrovo i do 15. Visina ukupnog snježnog pokrivača ja oko 33 centimetra.