Stabilizacija vremena
0

Civilna zaštita RS: Novih poplava neće biti

SRNA
Milimir Doder (Foto: SRNA)
Milimir Doder (Foto: SRNA)
Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milimir Doder izjavio je Srni da se u narednim danima očekuju stabilnije vremenske prilike i da ne bi trebalo da bude novih poplava.

"Meteorolozi najavljuju stabilizaciju vremena, sa smjenjivanjem kišnih i sunčanih intervala, ali bez većih padavina, tako da ne očekujemo nove poplave, posebno ne izlivanje većih rijeka u Republici Srpskoj“, rekao je Doder.

Osvrćući se na poplave koje su prethodnih dana zadesile opštine Bratunac, Milići i Srebrenica on je naveo da su se rijeke na području ovih opština povukle u korita i da se stanje stabilizuje.

"Radi se o bujičnim vodama koje brzo nadođu, ali se brzo i povuku“, objasnio je Doder, naglašavajući rušilačku snagu bujica.

Prema njegovim riječima, do izlivanja vodotoka u ovom dijelu Republike Srpske došlo je pošto rječna korita nisu bila u stanju da propuste veliku količinu vode koja se naglo stvorila.

"Zemlja je bila natopljena vodom, a mještani ne pamte da je u posljednjih 60 godina na području opštine Bratunac u dva dana pala ovolika količina kiše“, rekao je direktor Civilne zaštite Republike Srpske.

On je precizirao da je voda zaplavila dosta objekata, ali je ušla u svega njih nekoliko, te pričinila štetu na poljoprivrednim usjevima u priobalnom području.

"Zaplavljeni objekti u bratunačkoj opštini napravljeni su na plavnom području koje niko ne može braniti“, upozorio je Doder podsjećajući na zadatak lokalne zajednice da čisti i produbljuje rječna korita.

On je naveo da su načelnici opština pogođenih poplavama formirali komisije koje obilaze teren i utvrđuju nastalu štetu.