BiH
2

Civilna zaštita Općine Stari Grad upozorava na obavezu uklanjanja ledenica

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Služba civilne zaštite Općine Stari Grad upozorava građane da prilikom kretanja obrate pažnju na ledenice s krovova i nadstrešnica zgrada, koje predstavljaju potencijalnu opasnost za ljude, ali i materijalna dobra.

U cilju preventivnog djelovanja na zaštiti građana i materijalnih dobara, te sprečavanja nastanka i ublažavanja posljedica od padavina, snijega i leda, Služba civilne zaštite upozorava građane, vlasnike, upravitelje zgrada i vlasnike poslovnih prostora na području općine Stari Grad da obrate pažnju na ledenice s krovova.

Pozivaju odgovorne osobe, kojima je povjereno održavanje zgrada, da pristupe sigurnom uklanjanju snijega, leda i ledenica s krovova i nadstrešnica zgrada, jer je to njihova obaveza.

  • Zakonom o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama precizirano je da su za uklanjanje ledenica i snijega s krova zgrada zaduženi upravitelji zgrada, posebno kada su u opasnosti stanari i pješaci ili konstrukcija krova - upozorili su iz Službe civilne zaštite.

Isti poziv upućuje se građanima i korisnicima poslovnih prostora, na obavezu da čiste krovove, nadstrešnice i prilaze (trotoare) objektima u kojima rade, stanuju ili borave.

Za neizvršavanje ove obaveze predviđene su i novčane kazne, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Općine Stari Grad.