Vlada Federacije BiH
0

Civillna zaštita dala značajan doprinos u vanrednoj situaciji

Sarajevo-x.com
Na svojoj današnjoj sjednici u Mstaru Vlada Federacije BiH razmatrala je Informaciju o stanju u Federaciji BiH s obzirom na stanje prirodne nesreće uzrokovane snježnim padavinama i niskim temperaturama, s posebnim osvrtom na situaciju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

O tome su, na sjednici, govorili komandant i načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Jerko Ivanković-Lijanović i Alija Tihić, kao i načelnik Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Vlado Babić.

Uz ocjenu da je Federalni štab civilne zaštite, ostvarujući svoje osnovne funkcije, dao značajan doprinos normalizaciji ukupnog stanja, Vlada FBiH je zaključila da ostaje potreba za preduzimanjem daljnjih aktivnosti, sve dok se ne steknu uslovi za stavljanje van snage Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH.

Vlada FBiH je posebno pozitivnim ocijenila funkcioniranje elektroenergetskog i zdravstvenog sektora u Federaciji BiH, te mjere poduzete na raščišćavanju i održavanju prohodnosti magistralnih puteva. Istaknuta je potreba ulaganja dodatnih napora kako bi se nastavile aktivnosti na čišćenju puteva prema još uvijek blokiranim selima i zaseocima u Federaciji BiH.

Danas je donesena Odluka kojom se, na trajno korištenje iz federalnih robnih rezervi, vladama kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, odobravaju određene količine lož ulja. Tako je Vladi Unsko-sanskog kantona odobreno 30.000 litara lož ulja, Vladi Srednjobosanskog kantona 23.000 litara, Vladi Zeničko-dobojskog kantona 30.000 litara, Vladi Posavskog kantona 85.000 litara, Vladi Zapadno-hercegovačkog kantona 59.500 litara i Vladi Sarajevskog kantona 85.000 litara lož ulja.

Lož ulje se obezbjeđuje iz federalnih robnih rezervi na trajno korišćenje, bez naknade, radi hitne intervencije, zbog izuzetno teške i vanredne situacije na području Federacije BiH.