BiH
90

Čivić: Razmislit ću da li ću ikada više ući u NSRS

FENA
Nedim Čivić
Nedim Čivić
Poslanik Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić (SDA) izjavio je danas da će razmisliti da li će više učestvovati u radu parlamenta RS-a, nakon što su jučer dodijeljena priznanja Narodne skupštine RS-a presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić.

"Razmislit ću kao čovjek i predstavnik svog naroda da li ću ikada više ući u salu Narodne skupštine gdje se nagrađuju ubice moga naroda. Razmislit ću da li da sjedim na mjestu gdje se veličaju ratni zločini", rekao je Čivić.

Pozvao je međunarodne institucije da zaštite Dejtonski sporazum, jer će, kako je naveo, u suprotnom tražiti zaštitu svog naroda i njihovog identiteta, po svaku cijenu.

"Dodjela priznanja najvećim kasapinima u 20. stoljeću ratnim zločinicima koji su ubijali moj narod neće donijeti svijetlu budućnosti za ovaj entitet i svoj narod. To je sramno što se jučer dogodilo u Narodnoj skupštini nagrađivanjem presuđenih ratnih zločinaca. Tražit će da se takve stvari da se više ne događaju", rekao je Čivić.

Ukazao je da Bošnjaci nikada neće prihvatiti 9.januar, kao dan tog bh.entiteta.

"Bošnjake i za Hrvate u ovom entitetu 9.januar asocira na najsvirepije ratne zločine, genocid, logore u kojima su pripadnici našeg naroda ubijani samo zato što su pripadnici tog naroda", rekao je Čivić u izjavi novinarima u Narodnoj skupštini RS-a u čijem radu poslanici "Domovine" danas ne učestvuvju, jer se razmatra Prijedlog zakona o danu RS-a, 9.januaru.

Smatra da se taj zakon donosi na antiustavan i antidejtonski način.

Ističući da su Bošnjaci i Hrvati protjerani iz RS-a, on je kazao da ako ti narodi nemaju prava u ovom entitetu kao konstitutivni narodi, "neće ga imati ni građani srpske nacionalnosti".

I njegov stranački kolega Mihnet Okić je rekao da je ova sjednica Narodne skupštine RS-a o 9.januaru kao Danu RS-a bespotrebna i da je ovo nastavak antidejtonskog i antiustvanog djelovanja parlamenta RS-a.

Također je pozvao međunarodnu zajednicu da sankcioniše prve ljude Narodne skupštine RS-a.

A Okić je najavio da će Koalicija "Domovina" zauzeti stav da li će učestvovati u radu Narodne skupštine RS-a.