BiH
29

Čivić: Ponovo ćemo predložiti da NSRS osudi genocid u Srebrenici

FENA
Poslanik Koalicije "Domovina“ Nedim Čivić (SDA) najavio je danas da će na jednoj od narednih sjednica Narodne skupštine RS-a ponovo predložiti Rezoluciju o osudi zločina genocida u Srebrenici.

Usvajanje ovog dokumenta Klub poslanika "Koalicije Domovina“ je tražio na sjednici u septembru, ali tada nije uvrštena na dnevni red.

"Nećemo odustati od činjenica", upozorio je Čivić i najavio da će ponovo tražiti da se Narodna skupština izjasni o osudi genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Čivić je, tokom rasprave u parlamentu RS-a o Deklaraciji o genocidu Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, istakao da se zbog istine i pravde treba osuditi i zločin genocida nad muslimanima u Drugom svjetskom ratu koji su, kaže, najvećim dijelom počinili četnici Draže Mihailovića.

Iznio je i konkretne podatke o ubijanju muslimana u tom periodu, a o kojima se, navodi, nije smjelo govoriti u bivšoj Jugoslaviji.

"Da li smo svi izvukli pouku iz stravičnih dešavanja svih naroda, da li ste istorija ponovlja, treba li konačno progovoriti o istini, suočiti se s njom i osuditi takva djela i ograditi se od njih?", upitao je Čivić.

Izrazio je žaljenje što i stradanja muslimana nisu uvršena u predloženoj deklaraciji o osudi genocida NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, koju je predložio poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.

Stoga, poslanici Kluba "Domovina“, kazao je Čivić, neće učestvovati u izjašnjavanju o toj deklaraciji, "ne zato što ne poštuju tuđe žrtve, već zbog toga što oni koji bi trebali poštovati bošnjačke žrtve, to ne čine".