Sarajevo
0

City Busom se provozalo 160 ljudi

Sarajevo-x.com
U Sarajevu su 26. i 28. oktobra, u okviru kampanje "Komunicirajmo mi činimo čuda" priređena dvije vožnje City Busom i obilazak znamenitosti Sarajeva. Vožnju su organizovali NVO altruista "SVJETLO" i kompanija "Centrotrans – Eurolines".

Mladi s umanjenim sposobnostima-članovi NVO altruista "SVJETLO“ su zajedno sa učenicima Srednje ekonomske, Mješovito-šumarske škole, Centra "Vladimir Nazor“, Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, kao i sa građanima Sarajeva imali priliku provozati se, upoznati, uspostaviti nove kontakte, dogovoriti saradnju, obići znamenitosti i saznati nešto više o gradu.

"Svi ljudi zaslužuju jednake šanse" poruka je učesnika, a najveća vrijednost je prihvatljivost osoba s umanjenim sposobnostima sa kojima su se mnogi učesnici prvi put sreli i upoznali.

NVO altruista "SVJETLO“, od sredine novembra pa do kraja decembra 2008. godine planira realizovati kampanju "Komunicirajmo, mi činimo čuda“, koja ima za cilj bolju društvenu prihvatljivost osoba s umanjenim sposobnostima i koja treba rezultirati boljom društvenom uključenosti osoba s invaliditetom u život zajednice.

Koncept kampanje se zasniva na organizovanju četiri javna događaja ( košarkaški turnir "Vikend košarke" za osobe sa i bez umanjenih sposobnosti, muzičko modna zabava "Hajde budi mi drug" za djecu sa i bez poteškoća u razvoju, izložba "Nešto više", u povodu međunarodnog dana osoba s invaliditetom, te akcije "BH volonterski poduhvat 2008“, u kojima se trebaju susresti djeca, mladi i osobe sa i bez umanjenih sposobnosti, različitog spola i uzrasta sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine.

U cilju najave i poziva pokroviteljima, donatorima i sponzorima da podrže kampanju "Komunicirajmo mi činimo čuda" i poziva pokroviteljima i donatorima realizovat će se još dvije vožnje City Busom i to 29.10. kada će uz osobe s umanjenim sposobnostima u busu biti saradnici i predstavnici bh. medija, te 30.10. kada su pozvani i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa svih nivoa BiH.