BiH
0

Čirkin: Nedopustivo je da svi poreski obveznici u RS-u plaćaju pomoć Karadžiću i Mladiću

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Narodnoj skupštini RS-a Behzad Čirkin ocijenio je večeras da je nedopustivo da svi poreski obveznici u tom bh. entitetu izdvajaju sredstva za pomoć optuženicima za ratne zločine i njihovim porodicama samo iz jednog naroda - srpskog.

"RS, kao entitet, nema pravo, ni ustavnih osnova da pokreće inicijative za formiranje fonda samo jednom narodu, a da se drugi zanemaruju. Ovo govorim uime porodica nekoliko hiljada žrtava Bošnjaka i Hrvata pa i Srba koji su branili svoje komšije. Ne može se formirati fond koji će pomagati samo Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću... i drugima iz reda srpskog naroda", rekao je Čirkin tokom rasprave o izvještaju o saradnji RS-a s Haškim sudom.

On je govorio i o stradanjima bošnjačkog i hrvatskog naroda u RS i o tome da porodice tih žrtava nemaju nikakva prava.

Podsjetio je na žrtve u masovnoj grobnici Tomašica, na Korićanskim stijenama, u Kravici, na slučajeve da su porodice stradalih željele da obiđu ta i druga mjesta i obilježe godišnjice stradanja, ali je bilo zabrana da to urade.

Apelirao je na sve nadležne da imaju potrebnog senzibiliteta za te kategorije stanovništva i manifestacije vezane za protekli rat i naglasio da nema odgovornog odnosa prema budućnosti dok se ne raščisti prošlost.

Čirkinov istup izazvao je reagiranje pojedinih srpskih poslanika u parlamentu RS-a, ali je on ponovio stav da je zločin uvijek zločin bez obzira na kojoj strani je izvršen i mora biti procesuiran.

Tokom rasprave o ovoj tački uglavnom se odstupilo od teme te je bilo riječi i o dešavanjima u Višegradu u vezi s kućom "živa lomača", u kojoj je stradalo više od 70 Bošnjaka, ali i stradanju Srba u Sarajevu i nekih drugim mjestima.

Inače, u izvještaju Vlade RS-a o saradnji s Haškim tribunalom u 2012., precizira se da su tužilaštvo i sudska vijeća Haškog tribunala prošle godine tražili određenu dokumentaciju od institucija RS-a u vezi s postupcima koji se vode u tom sudu, a zahtjeve za pomoć tražila je i dobila odbrana trojice haških optuženika, Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Vujadina Popovića.

Tužilaštvo i sudska vijeća Haškog suda uputili su 11 zahtjeva MUP-u RS-a koji su se odnosili na dostavljanje razne dokumentacije, dosjea, provjera adrese boravišta određenih osoba i njihovih telefonskih brojeva.

"Obaveze su izvršene u predviđenim rokovima u skladu s odlukama i rezolucijom Narodne skupštine i Vlade RS-a, kao i pozitivnim zakonskim propisima koji utvrđuju način rada i postupanje policije u ovoj oblasti", stoji u ovom izvještaju.

Parlament RS-a sutra nastavlja rad razmatranjem izvještaja o radu entitetske policije u prvom polugodištu 2013.godine.