"Ujedinjeni protiv zaborava"
0

Cipele za Stub srama dala Tanja Fajon i mnogi drugi

Sarajevo-x.com
Adnan Rondić (Foto: Vanja Lisac)
Prva faza prikupljanja cipela za izgradnju Stuba srama, kampanja "Ujedinjeni protiv zaborava“ dobila ogromnu podršku javnih ličnosti i javnih ustanova u zemlji i regionu, saopćeno je iz Centra za političku ljepotu i Društva za ugrožene narode.

Podršku projektu pružili su: Upravni odbor memorijalnog centra Potočari, Općina Bihać, Općina Tuzla, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Rektorat Univerziteta u Sarajevu, Helsinški odbor za ljudska prava Srbije, Inicijativa mladih za ljudska prava Sarajevo, Crveni krst Kantona Sarajevo, Crveni taxi Sarajevo, Nacionalna Univerzitetska biblioteka, Kantonalna bolnica Zenica, ACIPS, Fakultet političkih nauka Sarajevo, Fakultet islamskih nauka Sarajevo, ZOI ‘84, Direktori javnih ustanova KS, Eko Kamp Fojnica, Vijećnici Općine Novo Sarajevo, Udruženje kuhara BiH, članovi Misije BiH pri Ujedinjenim nacijama, Islamski pedagoški fakultet Bihać, Ženska edukativna organizacija "Iskre“ Bihać, Udruženje "Život“ Bihać i mnogi drugi.

"Projekat je tokom prve faze prikupljanja cipela dobio značajnu podršku mnogih javnih ličnosti iz zemlje i svijeta. Ta podrška je značajna jer je sjećanje na genocid koji se desio u BiH ponovno oživjelo. Ne smijemo nikada dozvoliti da se zaboravi činjenica da su UN podbacile u sprječavanju masovnih ubijanja u BiH, prekršile vlastitu konvenciju, i da za tu grešku nikada nisu odgovorale. Isto tako moramo iznositi činjenice o pogubnoj politici Miloševićevog režima kako bismo stalno podsjećali na zločince od kojih mnogi još uvijek uživaju slobodu kretanja, bez ikakve odgovornosti za počinjeni zločin. Svu podršku koju dobijemo, iskoristit ćemo u izvršavanje pritiska na UN da spusti zastavu na pola koplja na 11. juli, i na taj način oda počast žrtvama najstrašnijeg zločina koji su dopustili da se desi krajem 20. stoljeća. Stub srama će presuditi onima koji pokušavaju da izbjegnu odgovornost za genocid, i ostat će kao opomena budućim generacijama kako bi pamitili i bili svjesni svih posljedica koje mračne politike nose sa sobom.", izjavila je Merima Spahić, koordinatorica projekta za BiH.

Podršku projetku dao je i Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla, koji je rekao da se genocid izvršen u Srebrenici ne smije nikada zaboraviti, kako se nikada i nikome ne bi ponovio.

"Dajem punu podršku ovoj akciji. Veoma je važno da tragedija Srebrenice konačno dobije svoj pravi oblik. Jedan od mojih saradnika u Travniku lično dijeli sudbinu porodica. Izgubio je brata i sve muškarce u rodbini. Rezolucija srbijanskog Parlamenta je mali tračak nade, ali u principu ovdje nedostaje konačno definisanje tragedije. Godišnjica je uvijek dobra prilika da se sjetimo.“, kaže Michael Weichert, predsjednik Društva za unaprijeđenje gradskog partnerstva Lajpcig – Travnik.

Stub Srama je metafora ogromne prevare Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini kao i opomena svim osobama koje namjeravaju raditi u ovoj organizaciji.

Plan projekta je da se napravi konstrukcija dva gigantska svijetleća bijela slova u visini od preko 8 metara, sačinjena od 16.744 cipele (za 8.372 žrtve). Slova (jedno slovo "U“ i slovo "N“) su narušena sa tri monumentalne rupe od metaka fiksno popunjenih autentičnom obućom pronađenom u masovnim grobnicama.

Izgradnja Stuba započet će u maju 2011. god, a do tada će 16.744 cipele uz poruke koje su građani poslali biti izložene u Hagu, Berlinu, Londonu, Parizu i ostalim evropskim gradovima ukoliko za to bude mogućnosti.