Raffi Gregorian
0

Cinizam oko komemoracije u Kravicama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Komemoracija čije je održavanje bilo planirano za 15. jula u Kravicama predstavlja prvorazredni primjer ciničnih manipulacija organa vlasti Republike Srpske, ali i pojedinih predstavnika porodica, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.

"Porodice žrtava zaslužuju bolji tretman - i predstavnika lokalne policije i organa vlasti Republike Srpske, ali i onih koji tvrde da ih predstavljaju," rekao je Gregorian.

Prema saopćenju OHR-a, posjetom planiranom za 15. jula trebalo je da bude obilježen gnusni zločin počinjen 13. jula 1995. godine, kada je oko 1.500 muškaraca i dječaka odvedeno iz Srebrenice. Okružni sud u Bijeljini je 15. jula odbacio zahtjev policije iz Bratunca da tog dana zabrani okupljanje Bošnjaka u selu Kravice, ali je sudska odluka stigla prekasno da bi spriječila lokalnu policiju da vrati autobuse koji su krenuli prema Kravicama.

Premijer Republike Srpske, nakon što je održavanje tog skupa nazvao "provokacijom", najavio je namjeru MUP-a Republike Srpske da zaustavi održavanje komemoracije. Lokalne policijske snage su imale ovlasti da zabrane održavanje komemoracije, ali su iz nepoznatog razloga zatražile od Okružnog suda u Bijeljini da podrži tu njihovu odluku. Iako je zahtjev za održavanje komemoracije u Kravicama primljen nekoliko dana ranije, lokalna policija je svoj zahtjev podnijela Sudu u Bijeljini nepuna 24 sata prije održavanja planiranog događaja. Ovo je podstaklo sumnje da je policija namjerno čekala s podnošenjem svog zahtjeva kako Sud ne bi imao vremena da reaguje, te da bi policija mogla izbjeći odgovornost za donošenje odluke o zabrani održavanja skupa.

Sud je odlučio, nakon što je policija već vratila autobuse, da nema osnove za sprječavanje ovog skupa i naveo kako skup nije imao za cilj podsticanje vjerske ili međuetničke mržnje. Organizatori ovog događaju su nažalost omogućili policiji Republike Srpske i Skupštini opštine Bratunac da se ponašaju na ovako ciničan način. Ovo je bio prvi put da je ovakva zvanična komemoracija planirana na ovoj lokaciji, a Srbi u području Kravica su izrazili svoju zabrinutost zbog održavanja ovog skupa, što su učinili i vlasnici skladišta u kojem su počinjena ubistva.

Uprkos velikim naporima međunarodne zajednice, lokalnih izabranih zvaničnika i lidera Islamske zajednice da se eventualni problemi riješe, pronađu načini da se izbjegne konfrontacija i osigura dostojanstveno održavanje komemorativnog skupa, jedna grupa je odlučila da krene prema odredištu znajući da će biti vraćena. Takva odluka je umanjila mogućnosti za pronalaženje rješenja.

"Žalosno je da je došlo do ovakve situacije, posebno jer je bilo moguće izbjeći ovakav razvoj događaja", kazao je prvi zamjenik visokog predstavnika Gregorian.

"Jasno je da se u osjetljivim područjima kao što su Srebrenica, Bratunac, Kravice nešto može postići jedino putem pažljivog i dugotrajnog planiranja i dijaloga. Nažalost, kada je u pitanju predloženi skup u Kravicama, niti jedan od ovih elemenata nije uzet u obzir. Osim dobre volje, potrebno je napraviti i sveobuhvatan program za održavanje komemorativnih skupova, a s planiranjem je potrebno početi već sada da bi se u budućem periodu izbjegli problemi", mišljenje je prvog zamkemika visokog predstavnika, saopćio je OHR.