BiH
57

Cilj svih kandidata Unije socijaldemokrata je ulazak BiH u EU

FENA
(Foto: Anadolija)
Unija socijaldemokrata danas je u Sarajevu predstavila svoje opće i pojedinačne ciljeve s kojima izlaze pred građane BiH na opće izbore 2014. Generalni sekretar Unije socijaldemorkata Emir Zlatar rekao je da jedan od glavnih ciljeva stranke "borba“ za temeljne ljudske vrijednosti.

Zlatar je naglasio da Unija socijaldemokrata nije ni stranka ni partija, i istovremeno je i stranka i partija, odnosno Unija svih građana koji društveno-političko uređenje domovine vide na osnovnim principima evropske socijaldemokratske ideje.

"Unija socijaldemokrata je specifična u odnosu na sve postojeće političke stranke i partije, koje su etablirane na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, po tome što Unija socijaldemokrata nema organ predsjednika stranke, dakle nije liderska stranka, već stranka timskog rada s istaknutim ličnostima iz svih sfera društveno-političkog i života uopće", rekao je Zlatar.

Nosilac liste Unije socijaldemokrata na nivou Skupštine Kantona Sarajevo je prof.dr. Ivo Komšić, nosilac liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH Emir Zlatar, za Zastupnički dom Parlamenta FBiH Darko Ružić i Emir Turkušić.

Nosilac liste za Skupštinu KS, aktuelni gradonačelnik Grada Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić je novinarima kazao da je cilj njegove kandidature pored ostalog i stvaranje ambijenta za investicije.

"Postoji veliki interes za investicije u BiH, ali treba stvoriti ambijent tim investicijama. Kao i do sada, ja ću se baviti stvarnim problemima građana Kantona Sarajeva", rekao je Komšić.

Opći izbori predstavljaju izazov za Uniju socijaldemokrata BiH, a misija Unije je ponuditi, vratiti na političku scenu istinsku ideju i temeljne principe socijalne demokratije, patriotizam, moral, etiku, socijalnu pravdu, rečeno je.

Cilj Unije je, kako je na konferenciji istaknuto, jačanje i snaženje državnih institucija i reforma Ustava BiH u kontekstu promjena koje su neophodne za ulazak BiH u NATO, izgradnja koridora 5c, jer bez putnih komunikacija nema prometa roba i ljudi, brža integracija države...

"Unija socijaldemokrata nije stranka koja svoju kampanju bazira na kritici drugih, nego znamo ponuditi i rješenja", rekao je predsjednik Unije socijaldemokrata Miro Lazović.

Kako je rekao Lazović, sve vrijednosti zdravog društva i države kao što su poštenje, pravda, moral, socijalna sigurnost i osjetljivost su protjerani iz političkog života i društvenog ambijenta.

"Naša kampanja je bazirana na davanju rješenja koja bi dovela do potrebnih reformi. Nećemo napadati, niti voditi tzv. prljavu kampanju jer smatramo da se politička utakmica mora bazirati na konkurenciji ideja i nuđenju rješenja, a ne samo kritikom i prepucavanjima i napadima na političku konkurenciju", rekao je Lazović.

Zajednički zaključak kandidata je da je ulazak BiH u EU i NATO put bez alternative.