Sulejman Tihić
0

"Cilj SDA je zaustaviti negativne trendove"

FENA
Platforma Stranke demokratske akcije za ustavne reforme je poznata: to je efikasnija i funkcionalnija državna struktura koja će podrazumijevati i instrumente deblokade, jer smo stalno izloženi blokadama institucija države, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Tihić je to rekao pred početak sjednice Glavnog odbora SDA, odgovarajući na pitanje s kakvom platformom odlazi sutra na razgovore bh. stranačkih lidera s predstavnicima Evropske unije i SAD-a o ustavnim reformama u bazi Butmir.

Tihić je naglasio da to znači država BiH, suverena i cjelovita koja može ispunjavati obaveze kao članica Evropske unije ili NATO-a.

Predsjednik SDA nije želio da komentira razne spekulacije o tome šta je ponuđeno kao osnova za razgovore u Butmiru.

  • Svako ko priča da ima neki papir, da zna šta piše u njemu, spekulira. Sačekajmo da vidimo taj paket, rekao je.

Tihić je, međutim, dodao da taj paket osim dijelova vezanih za ustavne promjene vjerovatno sadrži i dijelove koji se tiču sistemskih i drugih važnih zakona (o državnoj imovini, Izbornog zakona, Zakona o Vijeću ministara i drugo).

  • Cilj SDA je da zaustavimo ove negativne trendove, ovu radikalizaciju prilika, usložnjavanje situacije.

Upitan da li će se uoči razgovora u Butmiru sastati s predsjednicima Stranke za BiH Harisom Silajdžićem i SDPBiH Zlatkom Lagumdžijom radi usaglašavanja stavova, Tihić je rekao da je i ranije davao inicijative za takve sastanke mimo butmirskih razgovora.

  • Nije bilo spremnosti za razgovore. To znaju oni posredstvom kojih su išle te inicijative, kazao je on.

Dalje je naveo da je prethodnih dana čekao da neko od lidera koji učestvuju u razgovorima predloži takav sastanak.

  • Očekivao sam da bi to trebao da bude član Predsjedništva BiH, jer je to najviša pozicija u državi, kazao je Tihić

Pošto nije bilo tog poziva, Tihić je pozvao Silajdžića i Lagumdžiju da se susretnu danas u 13 sati, ali u trenutku davanja ove izjave nije mogao potvrditi da li će sastanak biti održan.